Израелски протестиращи продължават да оказват натиск върху Нетаняху заради съдебната реформа

...
Хиляди развяващи знамена израелци организираха нови общонационални протести дни след
Коментари Харесай

Хиляди развяващи знамена израелци организираха нови общонационални протести дни след като премиерът Бенямин Нетаняху прокара силно оспорван закон, който ограничава някои правомощия на Върховния съд.

Протестиращи, биещи барабани и свирещи с клаксони, излязоха по улиците от северна Галилея до столицата Тел Авив за 30-та поредна седмица в събота, в демонстрация на опозиция срещу съдебната реформа, преследвана от Нетаняху и неговото дясно правителство.

Първата част от пакета за реформи на Нетаняху, който стана известен като законопроекта за „клаузата за разумност“, беше ратифициран от Кнесета – парламента на Израел – в понеделник, което предизвика безпрецедентна криза и отвори дълбоко социално разделение.

Политически наблюдателни групи се обърнаха към Върховния съд да отмени законопроекта от понеделник, който премахва правомощията на Върховния съд да анулира това, което смята за „неразумни“ решения на правителството.

Съдът каза, че ще изслуша аргументите през септември, подготвяйки сцената за конституционна битка.

Протестиращите продължават да оказват натиск върху правителството да предотврати допълнителни планове за реформи, които биха могли да бъдат прокарани след лятната ваканция на парламента.

Те включват големи промени в законите, оформящи баланса на властта между Кнесета и Върховния съд, разделяйки ролята на главния прокурор и ограничавайки възможността за подаване на петиции срещу действия на правителството.

Критиците казват, че Нетаняху застрашава демократичните принципи на Израел и независимостта на съдилищата, вероятно с оглед на дело за корупция, пред което е изправен.

Една предложена реформа би позволила на правителството да назначи повече членове в комисия, която контролира назначените във Върховния съд, давайки на Нетаняху правомощието да напълни съда с по-дружелюбни съдии.

Премиерът отрече твърденията, както и обвиненията срещу него. Той казва, че новият закон е един от няколкото, необходими за балансиране на държавните клонове.

Ако правителството успее в плановете си, някои бивши длъжностни лица, като бившия министър на вътрешните работи и здравеопазването Арие Дери, може да бъдат върнати на поста от министър-председателя въпреки наказателни присъди.

След зашеметяващия си успех на изборите през 2022 г. Нетаняху сформира коалиция с няколко крайнодесни партии, които имат дълга история в използването на подпалваща реторика срещу палестинците, противопоставят се на палестинската държавност и подкрепят разширяването на израелския контрол върху окупирания Западен бряг.

Израел окупира Западния бряг след войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава следва програма за разширяване на незаконни, само еврейски селища на територията. Палестинците искат Западният бряг да бъде част от бъдеща държава със столица Източен Йерусалим.

Критици казаха, че политиката на израелското правителство в окупирания Западен бряг може да доведе до ескалация на сигурността там.

Миналата година беше най-смъртоносната за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г., със 150 убити души, включително 33 непълнолетни. Длъжностни лица предупредиха, че през 2023 г. е вероятно да има по-голям брой смъртни случаи.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР