Хиляди работници, които участват в строителството на новото летище на

...
Хиляди работници, които участват в строителството на новото летище на
Коментари Харесай

Стотици задържани при протести в Истанбул

Хиляди служащи, които вземат участие в строителството на новото летище на Истанбул, стачкуваха против неприятните условия на труд. Демонстрацията е разпръсната от полицията със сълзотворен газ.

Десетки са били задържани от полицията след демонстрацията в поддръжка на 400 служащи на третото летище, които бяха арестувани в петък. Сред арестуваните за малко от полицията са били и фоторепортер на организация Франс прес и други четирима публицисти, които след това са били освободени, съобщи БНР.

Жандармерията арестува над 400 служащи на летището в петък, откакто избухна техен всеобщ митинг. Поводът беше случай с преобърнал се минибус, пренасящ служащи, при което бяха ранени 17 души.

Основните претенции на трудещите се са възстановяване на неприятните жилищни и работни условия и качеството на храната, погашение на забавените хонорари, даване на работно облекло, решение на проблемите с превоза им в големия строителен обект.

Работнически представители обявиха, че има самоубийства и клюки за починали над 100 души при работни произшествия. Официалните данни на управляващите сочат, че от 2015 година насам при градежа на летището 27 души са изгубили живота си.

На градежа на третото летище в Истанбул се трудят над 30 000 души. По проект оборудването би трябвало да бъде тържествено намерено на националния празник на Турция – 29 октомври и упоритостите са то да се трансформира в едно от най-големите летища в света. Според синдикатите са нужни най-малко още два месеца работа.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР