Хиляди протестират срещу правителството в България, скандират Мафия навън и

...
Хиляди протестират срещу правителството в България, скандират Мафия навън и
Коментари Харесай

Еuronews: Защо България е погълната от ежедневните антиправителствени протести?

Хиляди стачкуват против държавното управление в България, скандират " Мафия на открито " и изпълват улиците на столицата София. Те упрекват в повсеместна корупция и желаят оставката на премиера Бойко Борисов, неговото дясноцентристко държавно управление и основния прокурор. Каква е историята зад митингите? И може ли Борисов сполучливо да успокои бурята, обхванала администрацията му? Какъв е фона на антиправителствените митинги на България?
Анализ на събитията и отговор на поставените въпроси прави Еuronews в общирен материал с доста фотоси от България. Ето какво написа медията за хронологията на събитията, допълнен с коментар на хора от митинга и анализатори.

7 юли: Тежко въоръжени чиновници по сигурността нахлуват в кабинетите в постройката на президента Румен Радев, който гласно подлага на критика ръководеща партия и приказва за корупцията. Радев упреква Борисов, че има " връзки с олигарсите ".
Секретарят по правните въпроси и антикорупцията на президента и неговият консултант по сигурността и защитата бяха арестувани за разпит, а офисите им обискирани.
Според критиците нахлуването в президентството и арестите, проведени от основния прокурор Иван Гешев, повдигат въпроси дали ролята му не е станала прекомерно политическа.

" Корупцията и дефицитът на правораздаване са крайни проблеми ", сподели пред Euronews Димитър Бечев, старши помощник на Атлантическия съвет. " Но в този момент това е в резонанс с по-широк кръг от обществото, защото министър председателят Борисов наподобява слаб и зависи от непознати ползи, а дейностите на Гешев демонстрират образно по какъв начин всеки българин може да се трансформира във жертва ", сподели той.

Прокуратурата твърди, че обиските са част от две обособени следствия за корист с въздействие и откриване на държавна загадка.
Протестиращите, които в събота скандираха „ Мафия “ и „ Оставка “, упрекват държавното управление на Борисов и основния прокурор Гешев в съзнателно закъснение на следствията на хипотетични връзки сред длъжностни лица и локални олигарси.

11 юли: Радев прикани държавното управление и основния прокурор да подадат оставка.
" Превръщането на държавното управление в мафиотска конструкция накара свободолюбивите българи от всички възрасти, без значение от политическата им принадлежност, да повдигнат претенции за съблюдаване на закона ", сподели той в телевизионно послание към нацията.

" Има единствено един излаз от актуалната обстановка - оставката на държавното управление и основния прокурор. "
По думите му, че гневът се е надигнал след години на " корупция, подбудителство на боязън, рекет на прокуратурата " и че се образува " антимафиотен консенсус ".

Гражданските митинги стартират часове по-късно с стачкуващи с искане ръководещата партия ГЕРБ и основният прокурор да подадат оставка.

12 юли: Протестите стават всеобщи. Арестувани са 18 стачкуващи, ранени са двама протестиращи и четирима служители на реда.

13 юли: Протестиращите упорстват да се постави завършек на това, което назовават „ полицейска грубост “, както и оставка на държавното управление.
Стотици стачкуващи отиват на дребен плаж на Черно море, с цел да стачкуват против високопоставени чиновници, които съгласно тях нарушават закона.
Достъпът до плажа е блокиран, защото това е имение, употребявано от водача на дребна демократична партия, която безшумно поддържа Борисов, оповестява организация AFP.

Протестите не престават и през идващите дни в столицата София и в някои други градове в България. Протестиращите против държавното управление вършат опит да влязат в постройка на Народното събрание.

Корумпирана ли е България?

Transparency International подрежда България като най-корумпираната от 27-те страни в Европейски Съюз.
„ Усещането за липса на правдивост се натрупа през всички тези инстанции през последния месец или към това, което се случва “, сподели Весела Чернева, началник на софийския офис на Европейския съвет за външни връзки.

" Хората се вбесиха доста, тъй като в този момент са уверени, че олигархията има доста по-голяма власт над страната, в сравнение с всеки може да си показа, и че основният прокурор работи като политик, а не като публичен бранител ", сподели тя пред медията.

Но не е единствено на политическо равнище. Корупцията визира и бизнеса на България. За стопанската система се споделя, че е една от най-бедните в Европа, основно заради корупцията.

Доклад от 2019 година от Центъра за проучване на демокрацията в София за корупцията в България споделя, че най-малко 35% от договорите за публични поръчки включват корупционни практики.

Как Борисов реагира на апелите му да подаде оставка?

Премиерът Борисов, някогашен бодигард и пожарникар, съобщи, че когато стартират митингите, той ще остане на власт, базирайки се на нуждата от непоклатимост, защото " светът влиза в най-ужасната си рецесия ", като се базира на пандемията на ковид.
Неведнъж е упорствал за успокоение и отхвърля да се отдръпна.

На 15 юли партията на Борисов разгласи в изказване, че министър председателят желае оставката на министрите на финансите, стопанската система и вътрешните работи след диалози в границите на партията.
Новината в началото бе приветствана от хилядите протестиращи, само че ден по-късно над 18 000 души още веднъж бяха по улиците и приканват за оставката на Борисов.

" Съдейки по равнището на гняв, което можете да видите по улиците, доста младежи няма да вземат козметични ограничения като отговор ", сподели Чернева и добави, че уволнението на министрите евентуално няма да е задоволително, с цел да потуши размириците.
" Възможно е също да сме стигнали досега на възвръщаемост в смисъл, че единствено провеждането на нови избори може да позволи рецесията ", сподели тя.

Кои са антиправителствените протестиращи в България?

Демонстрантите са най-вече студенти, създатели и млади експерти, сподели Чернева.
По думите й митингите са основно мирни и " общият претекст е извънредно цивилен ".

" Още през вчерашния ден [четвъртък] видяхме хора от демонстрациите, застанали сред полицията и протестиращите, с цел да избегнат напрежение или провокация ", сподели тя.
Тъй като броят на протестиращите е сред 10 000-20 000 души, тя твърди, че митингът " не заплашва стабилността или публичния ред ".

Мария Матева, 32-годишна активистка от Правосъдие за всеки, която е на митингите от първия ден, в началото в родния си град Бургас, по-късно в София споделя, че настояванията са за цялостна промяна на правосъдната система, в това число промени в ролята на основния прокурор и това, че никоя от партиите сега не е годна да провокира действителни промени в България.

" Вижте, множеството политически обединения в България произлизат от комунистическата партийна конструкция. Те са едни и същи хора, оцветени по друг метод ", споделя Матева.
Тя се надява, че по-малки партии като Демократична България (БД), подкрепени от „ същинските демократи “, съгласно нея, ще станат по-големи в бъдеще. (В момента БД няма места в парламента).

Въпреки това тя счита, че точно младежите ще имат силата да надигнат прилива, потомство, което „ е учило и е живяло в чужбина “ и което желае „ да се отърве “ от сегашната политическа класа, нещо, което предходните генерации не съумяха да реализират.
„ Братовчед ми преди малко ми се обади по телефона от Дъблин и плаче„ Трябваше да бъда с теб. Моето потомство е неуместно и несполучливо, само че ще успееш “.

Катрина Димитрова, млада българка, която е учила във Англия и живее в Лондон, е част от поколението, за което Мария Матева загатва, и се съгласява с нея: „ Нуждаем се от ново начало, нови лица “.

Какво е решението на митингите на България?

Решението за унищожаване на корупцията в България се крие в новите избори, сподели Бечев и добави, че ще би трябвало да бъде последвана от " промяна на главната и браншовата правосъдна система ", която ще включва " ограничение на властта на основния прокурор и разширение на отчетността ".

Но това наподобява малко евентуално. Сегашният мандат на Борисов следва да завърши при започване на 2021 година и той отхвърли да се отдръпна.
Той ще се изправи идната седмица пред претенции избор на съмнение, повдигнат от Социалистическата партия, който се чака да завоюва.

Превод Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР