Хиляди протестиращи вече дни наред скандират Оставка и Гешев е

...
Хиляди протестиращи вече дни наред скандират Оставка и Гешев е
Коментари Харесай

5 причини главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка

Хиляди протестиращи към този момент дни наред скандират " Оставка " и " Гешев е срам ". Според конституцията обвинител N1 може да се раздели с поста си при оставка, при навършване на 65 години, при наказание на затвор за съзнателно закононарушение, при трайна фактическа неспособност да изпълнява задълженията си за повече от една година, при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и за дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Главният прокурор обаче няма желание да се отдръпва, а Висшият правосъден съвет, който може да инициира процедурата, си го харесва. Въпреки че има задоволително аргументи Иван Гешев да не заема този и какъвто и да е различен пост в прокуратурата.

 

1. Двойният стандарт

Иван Гешев непрекъснато повтаря, че прокуратурата не се опасява да проверява премиера Бойко Борисов или депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Но не смее да нахлуе в кабинета на министър-председателя, обичан министър или народен представител от ГЕРБ или Движение за права и свободи, с цел да им конфискува телефоните да вземем за пример. Напротив, инспекциите на основни хора от властта, които с принуда стартират под медиен напън, години наред се държат на трупчета. Досега трябваше да са ясни резултатите и по " Барселонагейт ", и за записите, в които се чува по какъв начин евентуално министър председателят подрежда на самостоятелната сякаш КФН да ревизира " Еврохолд ", и за пачките в чекмеджетата. Да не приказваме за инспекцията за жилището на Владислав Горанов, която стартира през ноември 2018 година и още не е завършила.

Проблемът не е единствено в това, че става дума за хора от върховете на страната и подозренията към тях би трябвало да бъдат отречени или публично доказани оптимално бързо. А и в това, че всяка естествена инспекция би трябвало да завърши за 2 месеца. Другото е отвод от правораздаване.

По напълно различен метод работи прокуратурата с политиците, които са дръзнали да я подлагат на критика. Президентът Румен Радев да вземем за пример стана персонален зложелател на Иван Гешев с отхвърли си да подпише указа за назначението му от първи път. След това президентът продължи с рецензията си към работата на прокуратурата. И си " завоюва " акция на силовата армия на Гешев - Бюрото за отбрана на очевидците, и показни осъществявания против най-близките си съветници. Даже бяха пуснати СРС-та с президента, а Конституционният съд би трябвало да се произнесе дали Гешев не може да стигне и по-далеч в следствието на човек с имунитет.

Политическата пристрастност на прокуратурата лъсва и в отношението й към водача на " Да, България " Христо Иванов, който е измежду най-яростните апологети за промяна на прокуратурата. След всяко негово изявление подчинените на Гешев изтупват някое следствие и го привикват на разпит - за доставка на климатици по времето, когато е бил правосъден министър, за системата за инцидентно систематизиране на каузи или нещо друго.

 

2. Незаконно изнасяне на доказателства по настоящи следствия

 

Прокуратурата има погрешно разбрано възприятие за гласност и публичен интерес. Оповестяването на протоколи от разпити, чат преписка и записи от подслушани телефонни диалози по избрани дела е в прорез с презумпцията за непорочност и служи за чисто конюктурни цели. Миналата седмица да вземем за пример бяха изнесени записи, с които държавното обвиняване искаше да покаже, че многохилядните митинги са проведени и платени от укриващия се в Дубай хазартен необут Васил Божков. Оповестени бяха чатове на президентски съветници и предприемачи, и то редактирани по убеждение на прокуратурата. Но разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова по делото против Божков са загадка. Може би защото, както неотдавна разкри юрист, това не са разпити, а монолози на очевидците, на които прокуратурата не задава никакви въпроси. Тайна е тяхната връзка с хазартния необут, като се изключи публикуваното от самия Божков.

Очернянето с определено изнесени доказателства към този момент се е трансформирало в наказване, раздавано от прокуратурата. Също като задържането под стража. Базисни правила като разделянето на управляващите и презумпцията за непорочност са на практика отречени. Присъди за корупция все по този начин няма, само че заплашителните словоизлияния на Иван Гешев, в които той поименно посочва враговете си, са ежедневие. 

Вероятно част от делата, от които в този момент се вадят доказателства, в никакъв случай няма да стигнат до съда. Другите несъмнено гръмко ще се провалят. Може би и тъй като доказателствата са минирани, като са изнесени с пиар цели. След това всички ние ще платим компенсациите по тях. 

 

3. Пленената прокуратура

В четвъртък Конституционният съд изясни, че всеки редови прокурор може да проверява началника на държавното обвиняване и по този начин излиза, че той не е недостижим. Такъв прокурор обаче на процедура няма.

Още през 2009 година главният проблем на българската прокуратура е ясно дефиниран в решението на съда в Страсбург по делото  " Колеви против България " - главният прокурор е недосегаема фигура с безконтролна власт и няма механизъм за дейно и без значение следствие против него. Гешев не признава това, само че ловко се възползва от него. А с това зачертава концепциите за промяна в прокуратуратурата.

Цялата институцията, която той управлява и ще оглавява в идващите близо 7 години, се е трансформирала в орда на насладата. Там няма ефикасна вътрешна опозиция против протичащото се. Не просто няма кой да се възпротиви, няма даже кой да се възмути. Като по команда прокурорски трудови колективи, дружно с целия общ личен състав, написаха позиции против президента, повтаряйки като под индиго тезите на шефа си. Който преди този момент събра прокурорските ръководители от цялата страна, както и членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в Съдебната палата, с цел да произнесе прокуроро-политическо слово.

И няма по какъв начин да е другояче, откакто дали един прокурор ще се проверява, или не зависи само и единствено от Гешев. Димитър Франтишек Петров да вземем за пример, упоменат в следствието на прокурорско-следователска мрежа, до неотдавна беше началник на спецпрокуратурата, а в този момент е единствен претендент да оглави спецапелативната прокуратура. Но една подпийнала следователка и един прокурор, размахвал служебната си карта в болничното заведение, усетиха цялата тежест на гнева на Гешев. Чистим си къщичката, бодро туитна той. За разчистване с осветление на корупционните практики обаче няма кой да наруши омертата.

 

4. Преди Гешев - дупка, след него - потоп

 

Вероятно някогашният основен прокурор Сотир Цацаров горчиво си напомня репликата “Ти си го избра ”. Самозабравянето на неговото протеже Гешев стигна до такава степен, че той с един размах зачерта сякаш съвършената работа на предшественика си, като обяви по какъв начин 30 години против престъпността не е сторено нищо. Все едно Гешев преди малко попада в прокуратурата и не е бил началник на спецобвинението, нито заместител основен прокурор по времето на Сотир Цацаров. " Българската прокуратура най-сетне се стреми да отговори на упованията на българските жители за правдивост и правда ", сподели Гешев в специфичното си изказване на 9 юли. Няма по какъв начин да го разбираме по различен метод с изключение на като самопризнание, че до момента прокуратурата не е работила. И това безучастие очевидно е тръгвало от управлението й, част от което е Гешев много време. 

Едва ли е инцидентно, че основният прокурор настойчиво отхвърля да каже какъв брой обвинителни акта по какви каузи е внесъл в съда и какви присъди е постигнал по тях. Напротив - с всички сили блокира всеки опит да се хвърли светлина върху " триумфите " му като редови чиновник на закона.

 

5. ПР-ът е по-голям от правото

 

Обиколките на Гешев по села и паланки доста наподобяват на тези на премиерските. Само нямаме директни включвания във Facebook от джипа му на път. Но основният прокурор е деен в Туитър, където в първите си дни триеше сериозните към него мнения. Постовете му не прилягат на прокурор, още повече основен, освен тъй като в множеството случаи са отдадени на дребна битова престъпност, само че и тъй като са цялостни с недопустими квалификации и прилагателни. Като да вземем за пример оповестяването, че закононарушение е осъществено от  " обществено слаб и необразован социопат ". Или обяснението, че българските затвори са пълни с маргинали, а не с политици. А борбата с така наречен олигарси се води основно на думи, а не с издържани от правна позиция каузи. Последните образци са с предприемачите Иво Прокопиев и Пламен Бобоков, при които съдът разруши на пух и прахуляк, с унизителни даже за новак правист констатации, тезите на прокуратурата. В единия случай съдът саркастично отбеляза, че обвинителите дори не могат да считат, а в другия - че обществена информация не може да е държавна загадка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР