Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия с искане

...
Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия с искане
Коментари Харесай

Оставка на главния прокурор след многохилядни протести в Грузия

Хиляди протестиращи се събраха пред Народното събрание на Грузия с искане оставката на държавното управление след обвинявания , че основният прокурор политически е повлиял на правосъден развой за ликвидиране , оповестяват Агенция Франс Прес и Радио " Свободна Европа ".

Главният прокурор Иракли Шотадзе подаде оставка след многохилядните митинги в Тбилиси във връзка със правосъден случай, обвързван с младежи, които са умъртвили две момчета при сборичкване през декември.

Протестите започнаха през вчерашния ден вечерта, откакто съд в Тбилиси не осъди никого за убийството на едно от децата и постанови понижаване на обвиняванията против участник в разпрата , чиито татко е работил в основната прокуратура.

" Напускам позицията си и се надявам правораздаването да спечелва ", разгласи Шотадзе.

След оставката на прокурора няколко хиляди души се събраха пред остарялата постройка на Народното събрание , където желаеха оставката на цялото държавно управление.

През 2012 година Народното събрание на Грузия беше изместен в град Кутаиси на към 240 километра северозападно от Тбилиси.

Около 30 протестиращи прекараха нощта в палатки пред постройката на остарелия парламент, следени от полицията.

Премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили отхвърля да подаде оставка , само че подреди ново следствие на убийството.

" Винаги съм стоял и ще заставам зад хората ", сподели той и добави, че се е срещнал с протестиращите и е разговарял с бащата на едно от убитите момчета.

VIDEO: Thousands of protesters gather in front of Georgia's parliament to demand the resignation of the government, following accusations of the prosecutor general's political influence into a murder trial pic.twitter.com/XT84OcyhFo
— AFP news agency (@AFP) June 1, 2018

Премиерът добави, че вътрешният министър ще води ново следствие , а Народното събрание ще образува специфична проверяваща комисия.

16-годишните Давит Саралидзе и Леван Дадунашвили бяха убити при пердах сред възпитаници от две разнообразни учебни заведения . Други две момчета бяха изправени пред съда за убийството. Единият от тях е наказан за убийството на Дадунашвили , до момента в който вторият възпитаник е наказан единствено в опит за ликвидиране на Саралидзе.



Но грузинците излязоха на митинг, откакто съдът оправда двамата обвинени по едно от обвиняванията - присъединяване в ликвидиране с други хора, както и понижаване на обвиняванията против втория обвинен, чиито татко съгласно медии е политически привързан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР