Хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове в петия

...
Хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове в петия
Коментари Харесай

Хиляди жълти жилетки заляха френските улици в петата събота на протестите

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на френските градове в петия уикенд на демонстрации в цяла Франция против държавното управление на президента Еманюел Макрон, макар апелите за отсрочване след терористичната офанзива в Страсбург по-рано тази седмица, оповестява " Ройтерс ".

В Париж бяха ситуирани хиляди служители на реда , които да овладеят възможни прояви на принуждение. Но няколко огромни магазина, като Galeries Lafayette, са отворени за купувачите на коледни дарове.

На централния бул. " Шанз-Елизе " няколко голи активистки от феминистката протестна група " Фемен " се изправиха пред служителите на реда на няколко метра от Елисейския замък, резиденцията на френския президент.

Вътрешният министър посочи, че към 69 000 служители на реда са на крайник през днешния ден със засилено наличие в градовете Тулуза, Бордо и Сент Етиен.

Вчера Макрон прикани за възобновяване на спокойствието във Франция след съвсем един месец на митинги на така наречен " жълти жилетки " против политиката на държавното управление. Демонстрациите удариха икономическия напредък и провокираха всеобщ безпорядък.

" Франция се нуждае от успокоение, ред и връщане към нормалността ", акцентира Макрон след срещата на водачите на Европейския съюз в Брюкдел през вчерашния ден.

В телевизионно послание към нацията в понеделник френският президент разгласи покачване на заплатите за най-бедните служащи и понижаване на налозите за пенсионерите, спомагателни отстъпки, целящи да сложат завършек на митингите на " жълтите жилетки ", само че мнозина обявиха, че ще продължат да подържат натиска върху държавното управление.

Правителството, както и няколко синдикати и опозиционни политици приканиха протестиращите да не излизат по улиците през днешния ден, откакто четирима души бяха убити при нахлуване на коледния базар в Страсбург на 11 декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР