Хиляди протестиращи блокираха вчера вечерта главни улици в Бейрут и

...
Хиляди протестиращи блокираха вчера вечерта главни улици в Бейрут и
Коментари Харесай

Отново блокирани улици и протести в Ливан заради интервю на президента

Хиляди протестиращи блокираха през вчерашния ден вечерта основни улици в Бейрут и други ливански градове, ядосани от телевизионно изявление на президента Мишел Аун, в което той сподели, че съставянето на ново държавно управление може още да се забави.

Според Аун може да е належащо още време, с цел да се дефинира дата за съвещания с ръководителите на парламентарните фракции за номинирането на нов министър председател, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът повтори тезата си, че за страната е най-добре да има кабинет, в който да влизат и политици, и технократи.

Премиерът Саад Харири подаде оставка на 29 октомври в отговор на невижданите митинги в цялата страна, почнали в средата на предишния месец. Недоволството избухна поради оферти за нови налози , само че бързо прерасна в апели за оставка на кабинета и премахване на целия политически хайлайф, управлявал Ливан от края на гражданската война от 1975 - 1990 година

Протестиращите желаят технократско държавно управление и бързи промени за справяне с най-тежката икономическа и финансова рецесия, която страната е преживявала от десетилетия. Политиците обаче са разграничени, в това число и по въпроса дали в новото държавно управление да има единствено специалисти, или и политици.-->

В изявлението си президентът Аун сподели, че, в случай че се сформира държавно управление от технократи, то няма да има политическа поддръжка и няма да получи избор на доверие в Народното събрание. Запитан дали съставянето на държавно управление ще бъде предоставено още веднъж на Харири, президентът сподели, че не може да отговори на този въпрос, преди да са приключили консултациите.

Аун прикани стачкуващите да се приберат по домовете, тъй като блокират функционирате на страната и с дейностите си може да изострят политическата борба, имайки поради, че през миналите седмици имаше и демонстрации в негова поддръжка от последователи на държавното управление.

Аун прикани ливанците да не бързат да теглят парите си от банките и ги увери, че депозитите им ще бъдат обезпечени.

Банките трябваше да отворят през вчерашния ден, откакто три дни бяха затворени, само че останаха затворени поради стачка на чиновниците си, недоволни от агресивното държание на клиентите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР