Хиляди протестираха в Чехия срещу назначаването на Марие Бенешова за

...
Хиляди протестираха в Чехия срещу назначаването на Марие Бенешова за
Коментари Харесай

Протести в Чехия заради опасения, че премиерът се пази от съд

Хиляди стачкуваха в Чехия против назначението на Марие Бенешова за министър на правораздаването. Протестиращите считат, че Бенешова ще се меси в престъпно дело, което визира министър-председателя, съобщи БГНЕС, базирайки се на Euronews.
Президентът Милош Земан ще назначи Марие Бенешова през днешния ден (вторник, 30 април), откакто предходният министър на правораздаването подаде оставка. Напускането му накара опозицията да заподозре, че върху съдилищата се оказва напън поради дело, което би трябвало да дефинира дали премиера Андрей Бабиш е злоупотребил със дотации от Европейския съюз преди повече от 10 години. Милиардерът Бабиш неведнъж е отричал обвиняванията и твърди, че делото е опит да бъде изваден от политиката.
На 17 април завърши полицейската инспекция, която заключи, че Бабиш и негови сътрудници би трябвало да бъдат съдени за машинация по отношение на разпределянето на 2 милиона евросубсидии от Европейски Съюз . Ако бъде открит за отговорен, Андрей Бабиш е застрашен от присъда до 10 години затвор.
Протестът мина от замъка на Прага, през историческия център, до президентството. Протестиращите скандираха " Стига към този момент " и носеха плакати с надпис " Справедливост ". Различни медии дадоха друг брой участници в марша - сред 3000 и 10 000. Според държавната телевизия, в 105 обитаеми места е имало митинг против назначението на Бенешова.
71-годишната юристка е заемала длъжността на краткотрайни начала по време на служебния кабинет на Милош Земан, който е един от поддръжниците на Андрей Бабиш. Тя е била и основен прокурор на Чехия, още веднъж по време на ръководство на Милош Земан, през 1999 година През 2017 година Марие Бенешова поддържа Андрей Бабиш, като гласоподава " въздържал се " по време на вота за отнемането на имунитета му .
Въпреки обвиняванията против Бабиш, неговата партия остава първа политическа мощ, съгласно изследванията на публичното мнение.
Андрей Бабиш пристигна на власт преди 2 години, откакто на изборите завоюва три пъти по-висок % от гласовете от класираната на второ място партия. Бабиш е вторият най-богат човек в Чехия и постоянно е упрекван, че заемането на поста министър-председател е в спор на ползи с бизнес империята му. Той повери ръководството на компанията си " Агроферт " на концерн, с цел да се съобрази с условията на закон, признат през 2017 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР