Хиляди поляци протестираха и днес, за трети пореден ден, срещу

...
Хиляди поляци протестираха и днес, за трети пореден ден, срещу
Коментари Харесай

Нови протести срещу почти пълната забрана на абортите в Полша

Хиляди поляци стачкуваха и през днешния ден, за трети следващ ден, против съвсем цялостната възбрана на абортите в страната, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Конституционният съд постанови в четвъртък, че абортът, който се прави заради увреждане на плода, опонира на конституцията. Така отпада едно от дребното учредения, при които бе позволено спиране на бременността в една страна със мощни католически обичаи. След като възбраната влезе в действие, абортите в Полша ще бъдат законни единствено при обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на дамата.

Демонстранти, които подцениха възбраната за обществени събирания, оповестена от държавното управление в границите на битката против разпространяването на новия ковид, излязоха на улиците в цялата страна, с цел да жигосат решението на Конституционния съд. Те скандираха "Свобода, тъждество, права за дамите ".
"Позор " и "Война против дамите " можеше да се прочете на някои от плакатите, носени от протестиращите. Те настояха и за референдум по въпроса за абортите.

По публични данни в Полша, чието население е 38 милиона души, предходната година са регистрирани единствено 1100 аборта, голямото болшинство от които са били поради малформации на плода. Според неправителствени организации обаче броят на противозаконните аборти в страната и в задгранични клиники, направени от полякини, може да е близо 200 000 годишно, отбелязва Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР