Хиляди поклонници започнаха да се събира от вчера в Бачковския

...
Хиляди поклонници започнаха да се събира от вчера в Бачковския
Коментари Харесай

15 хиляди се стичат в Бачковския манастир, игумена го няма

Хиляди поклонници започнаха да се събира от през вчерашния ден в Бачковския манастир за храмовия празник Успение Богородично, който е през днешния ден. Тържествата започнаха с вечерна работа с опело на Света Богородица. Тази заран ще се отслужат полунощница, по-късно утреня и най-после - празнична литургия.

Денят е отдаден на гибелта на Божията майка или на успението <210>. Според преданието апостолите се събрали от местата, където проповядвали, с цел да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото тяло.

„ Хората идват на празника да се поклонят на Света Богородица и най-много на чудотворната икона. Опашката от двеста души стига до вратата на манастира, поклонниците чакат към час, само че няма кавги и разправии. Всеки е пристигнал за Бога “, споделя Стамен Пепелишев, организатор на манастирския музей. За храмовия празник се чака да дойдат към 15 хиляди поклонници. Няма да участва обаче новият свещеник свещеник Сионий, защото ще бъде на работа в Троянския манастир дружно с патриарх Неофит.

Хората носят дарения и агнета за курбан. Дарените предмети се оставят на масата в църквата, хлябовете са раздават, а агнетата се затварят в кошарата на открито, с цел да послужат за идващ курбан.

В Бачково и околните села всички хотели и къщи за посетители са резервирани от дълго време, а светата обител разполага със 150 места. Преди години възрастните хора спяха на двора на манастира, само че пожарната към този момент не го позволява, защото имаше случаи на изгорели манастири и е рисково “, добавя уредникът. Пепелишев показва, че от ден на ден младежи посещават светините. Най-голям брой поклонници обаче е имало през 1980-те, през последните години на комунизма.

Напоследък Бачковският манастир се е трансформирал в магнит и за непознатите туристи. Група испанци смирено чакат на опашката пред чудотворната икона. Според преданието тя е копие на именитата икона на Св. Богородица, нарисувана от евангелист Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Изображението на Божията майка е от вида „ трогване ”, облечено в сребърни и златни обкови. Иконата, която е една от най-тачените у нас, е основана през 11. век. „ Богородица е с най-големи способности от всички светци. Тя умее да изцерява от неизлечими заболявания. „ Чудесата <210> нямат чет “, счита отец Михаил. Дяконът споделя, че неотдавна в храма пристигнал мъж от Враца, който още пред иконата усетил, че жена му е бременна. По знамение бездетното семейство се сдобило с близнаци и пристигнало в Бачковския манастир да ги кръсти.

Хиляди са се сдобили с потомци с помощта на помощта на Божията майка. „ Даваш молитва на Богородица, а тя ти дава дете “, отбелязва отец Михаил. Той служи в обителта от 40 години. На млади години бил токсичен и лежащ на смъртно легло, само че Дева Мария го избавила и излекувала. По-късно иконата го благословила и го дарила с дарбата да лекува. Днес мнозина идват в манастира, където дяконът ги лекува посредством възлагане на ръце.

Монахът съумял да обърне в православието трима англичани. Първият бил Джонатан, на който отец Михаил персонално дал свето кръщение. После пристигнали синът и брат му. Всяко лято Джонатан идва да живее в лятната си къща в Бачково и почтително участва на литургиите. „ Джонатан ми споделя, че църквите в Англия не са като тукашните - хората не ги почитат. Храмовете им пустеят “, чуди се дяконът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР