Хиляди поддръжници на шиитския популистки духовник Моктада ал-Садр протестираха пред

...
Хиляди поддръжници на шиитския популистки духовник Моктада ал-Садр протестираха пред
Коментари Харесай

В Багдад започнаха масови протести за изгорения Коран в Швеция

Хиляди поддръжници на шиитския популистки свещеник Моктада ал-Садр стачкуваха пред шведското посолство в Багдад в петък, с цел да изискат преустановяване на дипломатическите връзки, откакто мъж подпали Коран пред джамия в Стокхолм в сряда.

Протестиращите носеха портрети на Садр и татко му, също изтъкнат свещеник, както и иракски флагове и скандираха " Да, да на Корана, Моктада, Моктада ", оповестява Ройтерс.

Хората изгориха огромни флагове с цветовете на дъгата, представляващи ЛГБТ общността.

Между изгарянето на свещената книга в Швеция и ЛГБТ няма директна връзка, само че Садр прикани почитателите си да продължат да горят знамето на ЛГБТ до осмия ден от лунния месец Мухарам, тъй като " това ги нервира най-вече ".

Той прикани в четвъртък за " всеобщи гневни митинги против шведското посолство в Багдад " и изиска експулсирането на шведския дипломат и спирането на връзките с Швеция.

Шведската полиция упрекна мъжа, изгорил свещената книга, в пропаганда против етническа или национална група. В изявление за вестник той разказа себе си като иракски емигрант, който желал Коранът да бъде неразрешен.

Министерството на външните работи на Ирак привика посланика на Швеция в четвъртък, призовавайки шведското държавно управление да съобщи подпалвача, с цел да може да бъде съден съгласно иракското законодателство.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко молби за демонстрации против Корана, съдилищата анулираха тези решения, заявявайки, че те нарушават свободата на словото.

В разрешението си за демонстрацията в сряда шведската полиция споделя, че макар че " може да има последствия за външната политика ", рисковете за сигурността и последствията, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че молбата да бъде отхвърлена.

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, в това число Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също стачкуваха против случая. Съединените щати го осъдиха, само че прибавиха, че издаването на разрешението поддържа свободата на изложение и не е утвърждение на действието.

Швеция, която подаде молба за участие в НАТО дружно с Финландия предишния май, продължава да чака утвърждение на кандидатурата си от Турция и от Унгария.

 Столтенберг ще свика незабавна среща, с цел да убеди Турция да пусне Швеция в НАТО Столтенберг ще свика незабавна среща, с цел да убеди Турция да пусне Швеция в НАТО

В петък шведският министър председател Улф Кристенсон сподели в Брюксел, че е разговарял два пъти с премиера Виктор Орбан за ратификацията и той го е уверил, че. В четвъртък.

Стокхолм се надява на щастлива развръзка за срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 и 13 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР