Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано

...
Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано
Коментари Харесай

Поддръжници на хунтата в Нигер развяват руски знамена и скандират Путин след преврата

Хиляди поддръжници на хунтата, която завладя Нигер с прелом по-рано тази седмица, маршируваха по улиците на столицата Ниамей, развявайки съветски флагове, скандирайки името на съветския президент и уверено заклеймявайки някогашната колониална мощ Франция.


Руската наемническа група Вагнер към този момент работи в прилежащо Мали и съветският президент Владимир Путин би желал да разшири въздействието на страната си в района, само че към момента не е ясно дали новите водачи на хунтата ще се насочат към Москва или ще се придържат към западните сътрудници на Нигер.

Паралелно с митингите, в столицата на Нигерия Абуджа, хунтата в Нигер, която смъкна демократично определения президент Мохамед Базум, счита, че има директна опасност от " военна намеса " от страна на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), съобщи Агенция Франс Прес.

Днес водачите на западноафриканските страни организират " среща на върха " в Абуджа, на която вземат решение дали да наложат наказания на Нигер.

" Целта на тази среща е одобряването на проект за експанзия против Нигер посредством идна военна намеса в Ниамей в съдействие с африкански страни, които не са членки на организацията, и с някои западни страни ", сподели в изказване по националната телевизия на Нигер представителят на хунтата Амаду Абдрамане.

Сваленият президент Мохамед Базум, определен през 2021 година, е изолиран в президентския си замък от сряда насам. Лидерът на президентската армия военачалник Абдурахаман Чиани оглави основания от хунтата Национален съвет за отбрана на отечеството (НСЗО)./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР