Хиляди почитатели на птиците са наблюдавали как женски сокол скитник

Хиляди почитатели на птиците са наблюдавали как женски сокол скитник ...

Гнездящ на катедрален покрив сокол стана тотален хит във Великобритания.


Хиляди почитатели на птиците са наблюдавали как женски сокол скитник снася яйцата си на покрива на катедралата в Солсбъри, Великобритания, докато са в изолация по домовете си заради пандемията от новия коронавирус, пише в. "Дейли стар".

Снасянето на яйцата, предавано от уебкамера на сайта на катедралата, е гледано от над 55 000 души - девет пъти повече от отчетените за същия период на миналата година. Според катедралния чиновник Гари Прайс увеличението се дължи на социалната изолация заради пандемията.

Неопръстенената женска е снесла четири яйца за седмица. Първото се е появило в Деня на майката на 22 март, а последното - на 29 март.

Фил Шелдрейк от Кралското дружество за защита на птиците обяснява, че мътенето на четири яйца може да се окаже предизвикателство за майката, като е възможно едно от тях да остане непокрито. Ако пиленцата се излюпят, ще има много гърла за изхранване, допълва експертът.

Въпреки че естественият хабитат на птиците от този вид са планини и крайбрежни скали, за тях катедралата в Солсбъри е като "петзвезден хотел", казва още Фил Шелдрейк.

Here it is... a fourth egg laid by our peregrine! Our previous resident falcon, Sally, seems to be keeping her distance, which means it's so far so good for our new soon-to-be mother. #eggwatch #salisburyperegrines pic.twitter.com/DZTcVnBDC3
— Salisbury Cathedral (@SalisburyCath) April 15, 2019

Източник: dir.bg