Хиляди пловдивчани пристигнаха в гробищните паркове, за да се полонят

...
Хиляди пловдивчани пристигнаха в гробищните паркове, за да се полонят
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха мъртвите СНИМКИ

Хиляди пловдивчани дойдоха в гробищните паркове, с цел да се полонят и да отдадат респект на починалите си близки и родственици през днешния ден на Черешова задушница. В памет на тези, които не са измежду нас, миряните четоха молебствия. Според библията, от вярващите се изискват и каузи на щедрост: „ Милост за предоставяне да имаш към всеки живеещ, само че и умрелия не лишавай от благосклонност ", написа в книгата.

Днес достъпът до Рогошките гробища беше усложнен, защото голям брой вярващи дойдоха по едно и също време. Около 10 часа сутринта колона от коли се изви пред портите на траурния парк, а хората бяха принудени да чакат, с цел да бъдат позволени.

„ Днес е огромна горещина и всеки желае да пристигна допустимо по-рано. Все отново огромна част от идващите са възрастни хора. Добре, че имаме климатици в колите. Ще изчакаме и ще влезем, въпреки всичко търпението е най-голямата добродетел “, съобщи пред кореспондент на „ Марица “ Иван Даскалов, който беше довел и децата си, с цел да „ поговорят “ с починалите си родственици.

На гробищата беше и 82-годишната баба Пенка. Въпреки че дамата е незряща, тя беше намерила сили да измине пътя от квартал „ Христо Смирненски “ до Рогошко шосе, с цел да се допре още веднъж до брачна половинка си Георги, която я е напуснал преди петнайсет години. Компания на баба Пенка правеше щерка ѝ Катя.

Християните почистваха гробовете на околните си, прекадяваха и ги преливаха с вода и с алено вино. Мнозина бяха запалили свещи и раздаваха жито, самун и череши, дали името на тази панихида.

Около 12 часа идващите в траурния парк бяха малко на брой, само че още веднъж имаше запушване – този път в другата посока, към моста на Адата. Причината за натоварения трафик е ремонтът на Рогошко шосе сега.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР