Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен

...
Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен
Коментари Харесай

Корона, чао! Бойко, чао! Това скандират на протеста

Хиляди, обединени в настояванията си за смяна, излязоха на антиправителствен митинг за пети следващ ден в центъра на София и превзеха по този начин наречения " триъгълник на властта ", заключен сред постройките на Министерски съвет, Народно заседание и Президентството, съобщи БГНЕС.
Освен в столицата, митинги в понеделник вечер против властта има във Варна, в Бургас, в Благоевград, в Шумен, в Стара Загора, в Хасково и в още доста градове на страната. Основните претенции на протестиращите са оставка на държавното управление и на основния прокурор.
Протестът е кротичък, само че гръмък. Полицейското наличие както в София, по този начин и в другите градове, където гражданското неодобрение назрява с всеки час, е извънредно засилено.
На жълтите павета в София оставката на ръководството желаят хиляди хора – млади, остарели – има хора от всевъзможни възрасти. Много са хората с деца, с кучета и такива на велосипед.

Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: " Насилието не е случай ", " Прокуратурата (не) е свиневъдство! ", " 10 години стигат! Борисов, върви си с мир! ", " Искам бъдеще в България, доста ли е? ".
Минути преди 19 часа към кордона от униформени в периметъра за сигурност, ситуиран пред постройката на Министерски съвет, се причислиха още екипи на полицията.
Тази вечер протестиращите не вършат шествие и няма да има блокиране на Орлов мост. Те обявиха, че остават на място и неуморно скандират „ оставка ”, „ Гешев е срам ”.
Около 17 часа членове и симпатизанти на Коалиция Демократична България, отпред с Христо Иванов и Атанас Атанасов, стачкуваха пред Министерство на вътрешните работи, с цел да желаят оставката на Младен Маринов, а по-късно с шествие се причислиха към митинга пред Министерски съвет.
Причините за желаната оставка на Маринов са две съществени - събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения митинг в столицата се стигна до конфликти и има доста сигнали за полицейско принуждение върху протестиращи. Вторатата причина е поради съботния митинг край Росенец, когато жители потеглиха да плажуват на охранителен плаж, само че бяха спрени от представители на жандармерията.
Протестът в Благоевград
Над 200 души се включиха в митинга в Благоевград. Хората стигнаха до паметника на Гоце Делчев, където сервираха цветя, а след това се върна пред Областната администрация, където бяха повторени виковете за оставка.
„ Обявявам се срещу мафията, корупцията и неприятното асимилиране на средства от Европейски Съюз. Искам оставката на държавното управление и на Гешев. Протестът е цивилен – хората от всички политически равнища, обществени съсловия и етноси се сплотяват, с цел да изразят своето предпочитание за смяна “, сподели Славина Топурска.
„ Улицата е народът на България. Винаги по този начин се случва в демократичните общества, а ние претендираме да сме такова. Ние сме тук до момента в който падне държавното управление, което е против народа на България, не съблюдава закона. И явно с колаборация с олигарсите и с корумпираната прокуратура вървят против народа си. Ще бъдем тук всеки ден и час до момента в който те си отидат и България стане естествена, проевропейска, цивилизована, демократична “, сподели Калоян Ханджийски.
Той на премиера не има вяра, попита кое ще се счупи, в случай че той си отиде – корупцията ли? " Хората изнемогват и липсва правдивост. Прокуратурата се бори против демократичните институции. Не е нужно да си почитател на президента, а да си на страната на демократичните институции и разпоредбите, които се съблюдават ", сподели още мъжът.
„ Сега виждам единствено хора, които поддържат България, нямаме политически и етнически цветове. Тук сме бъдната съвет на България. Утре ще сме доста повече. Гражданската сила ще ескалира и това, че се стои до среднощ е показателно за силата на хората и това, че държавното управление би трябвало да си отиде “, добави Ханджийски. Според него младежите няма да отидат на дискотека, а ще смъкват държавното управление – по думите му " безочливо, надменно, некомпетентно, разделно ".
Ханджийски счита още, че не може корупцията да няма опция, в демократичните страни си отиват провалилите се и некомпетентни. От там натам народът ще избира. „ Няма да е елементарно, властта ще се бори със зъби и нокти да остане “, сподели още той.
Протестът в Бургас
Демонстрацията на бургазлии мина в шествие по основната пешеходна улица на морския град и приключи директно до Моста, откъдето протестиращите помахаха алегорично към парцела свързван с Ахмед Доган в парк „ Росенец “.
„ Вижда се светлина в тунела. Гражданската сила е голяма, нищо не може да я спре. Искрата е запалена и към този момент от нас зависи да покажем гръбнак и да покажем на това държавно управление, че то е нежелано “, сподели Асен Бонджев.
„ Аз съм младеж, който желае да се развива в България. Като цяло желая да пребивавам в страна, която е свободна от мафията. Това е моят иск за всички хора, които са млади, да имаме свободна страна, в която да се развиваме и просперираме, а не да емигрираме “, съобщи от своя страна и Александър Игнатов.
Протестът в Шумен
Над 250 души от Шумен оповестиха, че не са поддръжници на нито една политическа групировка. Освен незабавна оставка на държавното управление, те желаеха и промени в изборния кодекс.
" Писна ни да ни лъжат, да ни мамят. Писна ни прокуратурата да я употребяват като бухалка на избрани хора. Писна ни да ни разделят по етноси. Ние сме тук през днешния ден, с цел да се обединим. Да покажем, че сме един народ. И, че желаеме оставка на държавното управление на Бойко Борисов ", съобщи Петър Петров.
Протестът в Стара Загора
В Стара Загора лозунгите, които издигат недоволните са сходни с тези, които се четат и от жълтите павета в София – „ стачкувам, с цел да не емигрирам ”, „ желаеме бъдеще за нашите деца ”, „ България на хората, не на мафията ” и други.
Старозагорци настояха за правда, правдивост, отмъщение и благоприятни условия за живот и работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР