Хиляди нелегални мигранти, избягали в Канада, за да се спасят

...
Хиляди нелегални мигранти, избягали в Канада, за да се спасят
Коментари Харесай

Хиляди търсещи убежище в Канада живеят в правен вакуум

Хиляди незаконни мигранти, избягали в Канада, с цел да се спасят от ограниченията на американския президент Доналд Тръмп, са попаднали в юридически вакуум. Бежанската система е претрупана. Хората нямат достъп до работни места и покрив над главата, децата им не могат да бъдат записани в учебно заведение.

Обработването на молбите за леговище лишава повече време, в сравнение с когато и да било в последните пет години, демонстрират данните на Борда за бежанците и имиграцията, с които организация " Ройтерс " се е сдобила. Сроковете ще се удължат, откакто до половината от всички 127 членове на борда бяха пренасочени да преглеждат остарели случаи. Броят на закъснелите чувания се удвои сред 2015 година и 2016 година

Въпросните чувания са основни за предоставяне на юридически статут в Канада, а без него хората мъчно биха убедили някой да ги наеме на работа или да им даде жилище чартърен, нито да получат студентска помощ или да приравнят дипломите си към канадските стандарти.

Канадските управляващи към този момент бяха претрупани, преди 3500 търсещи леговище да потеглят към страната. Липсва им и човешка мощ, с цел да проведат инспекциите за сигурност и чуванията. Над 4500 чувания, планувани за първите четири месеца на 2017 година, са били анулирани.

Сега държавното управление се концентрира върху оправянето с 24 000 души, в това число хора, подали молбите си преди 2012 година Това значи, че над 15 000 индивида, поискали леговище тази година, ще трябват да чакат даже по-дълго.
След като Канада вкара наложителен двумесечен период през 2012 година за взимането на решения, процедурата стартира да лишава даже повече време. През 2017 година междинният период е бил над 5 месеца, а през 2013 година - три и половина.

36-годишният Мохамед Дауд е подал молба в Съединени американски щати, само че през февруари е отишъл в Канада поради слуховете, че ще стартират интервенции против мигрантите. Сомалиецът е живял и работил легално в Небраска, само че се е побоял, че ще бъде депортиран. Изслушването му пред канадските управляващи на 8 май е било отсрочено. Няма нова дата. Докато чака, той получава близо 600 канадски $ обществени помощи и дели стая в бежанско общежитие с още шестима други.

За да форсира процеса, трибуналът дава приоритет на хора от страни във война, като Сирия и Йемен, като за тях не изисква чувания. Граничарите работят изключително, с цел да наваксат забавянето в скринингите за сигурност.
Търсещите леговище имат право на позволения за работа, до момента в който чакат чуванията. Работодателите обаче не са склонни да наемат хора с нестабилно бъдеще.

Междувременно броят на арестуваните мексиканци е скочил от декември насам, откакто управляващите анулираха визовите условия за гости от централноамериканската страна, демонстрират документи, с които разполага организация " Ройтерс ".

Арестуваните през първите пет месеца на 2017 година са двойно повече от предходните две години взети дружно, демонстрира статистиката на канадската гранична работа. 24 души са били арестувани през ноември, а 331 през април. Броят на мексиканците, поискали леговище, е скочил четворно от ноември до март.

В акцията си министър председателят Джъстин Трюдо даде обещание да анулира визовите условия, наложени от предходното държавно управление. Сега посетителите от Мексико могат да подадат молба онлайн за електронно позволение за пътешестване, а процесът лишава минути (скоро това ще важи и за българските граждани).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР