Хиляди майки от Пловдив и цялата страна останаха без майчински

...
Хиляди майки от Пловдив и цялата страна останаха без майчински
Коментари Харесай

Докъде се докарахме! Държавата остави хиляди майки без пари навръх 1 юни

Хиляди майки от Пловдив и цялата страна останаха без майчински за юни, точно на празника на детето, алармираха ни пловдивчанки. Те са останали извънредно разочаровани, че Национален осигурителен институт не са изплатили средствата им, които се поставят от страната, с цел да гледат децата си, написа Трафик нюз бг.

Обезщетенията за майчинство се изплащат всеки първи четвъртък или вторник в месеца, само че постоянно до 5-о число. Много майки са предположили, че средствата им ще бъдат изплатени точно през днешния ден – 1 юни, защото идващият вторник е 6-и и е след въпросния период. Нищо такова, средствата не са били преведени през днешния ден.

„ Надявах се парите да бъдат преведени през днешния ден, с цел да купя на детето си подарък за празника. Проверих в Национален осигурителен институт, там написа, че сега заплащането се обработва. Обадих се там, с цел да схвана какво се случва, като ми бе отговорено, че парите ще бъдат преведени чак на 6 юни “, написа пловдивчанка.

„ Това очевидно се прави, с цел да се подчертае, че на страната не й пука за нашите деца и не ги желае. Цялата й политика е такава “, написа друга жена.

Така доста майки, които са желали да зарадват децата си с дарове и да ги заведат на тържества, няма да имат тази опция, а празникът за децата ще бъде като всеки други ден от годината.

Всичко това е извънредно тъжно на фона на огромните думи, които изговориха ръководещите, а през вчерашния ден се похвалиха и с нови промени в закона. Той гласи, че дамите по майчинство ще получават парично обезщетение в размер на 50% от компенсацията за бременност и раждане, в случай че е решила да се върне по-рано на работа и да не употребява напълно полагащия й се отпуск.

Това в действителност напълно не значи, че страната е загрижена за майките. Напротив. С тези промени се цели част от финансовото задължение за майчинските да отиде към частния бранш. Не бива да се не помни, че в предходният парламент ръководещите отхвърлиха предлагането майчинството за втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата…

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР