Хиляди машинисти, учители, медицински сестри, ръководители на полети и други

...
Хиляди машинисти, учители, медицински сестри, ръководители на полети и други
Коментари Харесай

Стачка на хиляди френски държавни служители блокира страната

Хиляди машинисти, учители, медицински сестри, ръководители на полети и други чиновници от обществения бранш стачкуват във Франция против последната промяна на Еманюел Макрон, оповестява " Гардиън ".

Стачката бележи нова взаимна фаза и синдикални дейности , като това е първият митинг против Макрон, който събира държавни чиновници и железопътни служащи.

 Реформите на Макрон доведоха до митинги във Франция
Реформите на Макрон доведоха до митинги във Франция

В рамките на месец синдикати за повторно проведоха демонстрации

Заради митингите са анулирани пътуванията с трен, някои учебни заведения затворени, към 30% са анулираните полети в Париж , затруднени са и полетите в южната част на страната. Общо към 150 обособени митинга са проведени в страната .

Големият обществен бранш във Франция, в който работят към 5,4 милиона държавни чиновници е срещу проектите за стягане на коланите на Макрон , а синдикатите го упрекват, че се пробва да унищожи държавния бранш.

Служителите в обществения бранш недоволстват, че Макрон се стреми да понижи бюджета , ще разчита повече на договорни служащи, ще вкара хонорари основаващи се на заслуги и доброволни съкращения, както и счита да редуцира 120 000 чиновници през идващите пет години .

 Макрон с данъчни отстъпки за богатите в първия си бюджет
Макрон с данъчни отстъпки за богатите в първия си бюджет

Бюджетът за идната година е в изгода освен на богатите, само че и на бедните

" Недоволството и паниката се популяризират доста бързо ", разяснява Жан-Марк Кан, представител на UGFF-CGT, един от най-големите синдикати.

Железопътните служащи предизвестяват с продължителни протестни дейности, които могат да продължат до юни . Те стачкуват против проектите на Макрон да прокара необятни промени във френските железници, в това число да понижи разноските, като ограничи специфичните трудови права на железопътните служащи .

От 3 април до 28 юни железопътните профсъюзи възнамеряват стачки по два дни на всеки пет.

Правителството на Макрон разяснява, че стои твърдо зад програмата си за понижаване на държавните разноски и се надява, че о бщественото мнение няма да се повлияе от неудобството провокирано от железниците и няма да поддържа стачките . Проучване на Les Echos сподели, че малко повече от половината от французите поддържат стачката, само че множеството от работещите в частния бранш са срещу.

 И пенсионерите скочиха против промените на Макрон
И пенсионерите скочиха против промените на Макрон

Вдига се данъкът върху пенсиите им

" Ще продължим да реформираме Франция радикално ... с увереността, че страната ни се нуждае от тази промяна, за да компенсираме загубите през предходните десетилетия ", съобщи Макрон пред кореспонденти по време на пътешестване до Индия предходната седмица.

Дата за начало на стачките е умишлено определена, с цел да отрази началото на национални митинги през 1968 година , довели до най-големите стачки в страната и до известните улични конфликти сред полиция и студенти през май 1968г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР