Хиляди мъртви риби са открити на брега на река в

...
Хиляди мъртви риби са открити на брега на река в
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба бяха изхвърлени на брега на река в Ирак

Хиляди мъртви риби са открити на брега на река в Южен Ирак - случай, който може да е обвързван с последствията от сушата в тази пустинна страна, отбелязва Франс прес.

На фотоси, направени през днешния ден, се виждат хиляди дребни риби, изхвърлени на брега на реката в региона на Ал Маджар ал Кабир, в югоизточната част на страната. Граничещият с Иран район е прочут с блатата си, подхранвани от река Тигър.

Екоактивистът Ахмед Салех Нима счита, че повода е в повишението на междинната температура, което води до нараснало изпарение и " дребен дебит на водата ". В резултат на това във водата " липсва О2 и се усилва солеността ".

Thousands of dead fish have washed ashore in southeast Iraq, prompting an official investigation into the wildlife disaster that officials said Monday may be linked to drought conditions.

Full story:
— AFP News Agency (@AFP)
Според Организация на обединените нации Ирак е една от петте страни в света, които са най-силно изложени на някои последствия от изменението на климата. Сушата става все по-сериозна през последните четири години. Причината за нея се крие в неналичието на превалявания, извънредно високите температури. Според управляващите обаче тя се дължи най-много на язовирите, издигнати нагоре по течението на реката от Турция и Иран. Тези язовири са довели до фрапантно понижаване на дебита на реките надолу по течението в Ирак.

Ходр Абас Салман, шеф на локалния отдел за блатата към Министерството на околната среда в провинция Мисан, взе участие през днешния ден в инспекционна задача на мястото, където са умрели съгласно него няколко риба. Според анализите " равнището на О2 (във водата) е нулево, в допълнение към увеличението на равнището на соленост ", съобщи той. В тези води живеят девет типа риба, която " продължава да умира ".

Проби от рибата и водата ще бъдат оценени, с цел да се " дефинира дали има или няма химикали ", сподели още той.

Dead fish wash up ashore in drought-hit Iraq
— KUWAIT TIMES (@kuwaittimesnews)
Равнището на соленост на водата е такова, че тя " не може да се употребява даже за селскостопански цели ", акцентира той. Има заплаха и от повишаване на токсичността на водата, която да проникне в земята. " Всяко мъртво животно гние. Това усилва равнището на замърсяване ", предизвести Салман.

През 2018 година сходно събитие засегна централната провинция Вавилон. Тогава рибовъди откриха хиляди мъртви шарани. Причините не бяха открити, като някои допускаха вирус, а други - химикали.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР