Хиляди магистрати и съдебни служители нямат да получат увеличение на

...
Хиляди магистрати и съдебни служители нямат да получат увеличение на
Коментари Харесай

ВСС замрази увеличените заплати на съдебната власт

Хиляди магистрати и правосъдни чиновници нямат да получат нарастване на заплатите тази година. Висшият правосъден съвет по предложение на основния прокурор замрази възнагражденията в системата. Мораториумът върху покачването до края на 2020 година се отнася и за заплатите на съвета, на ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор, както и на Инспектората към съвета. 

Това значи, че размерът на възнагражденията на всички остава в сегашните равнища. Направената от началото на годината актуализация на заплатите остава, т.е. нито един магистрат или чиновник няма да връща пари, заяви lex.bg.

Панов упрекна Гешев в популизъм

Олга Керелска изясни, че предлагането за мораториум на актуализацията на заплатите през 2020 година е нон сенс, тъй като те към този момент са увеличени. На същото мнение беше и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той разясни, че на практика решенията за растеж на заплатите се вземат през януари и нито един магистрат не чака до края на годината да има ново нарастване. " Практически предлагането няма стойност, в случай че не се търси популизъм. Популизмът е този, който е стимулирал вносителя. Бих го подкрепил, в случай че той не беше показал двоен стандарт. Явно се търси нещо друго от това да демонстрираме някакъв жест към обществото. И когато един човек подарява нещо, той не го прави като алармира на всички. Не имам вяра в откровените претекстове на вносителя ", сподели Панов по адрес на основния прокурор. И изясни какво има поради под двоен стандарт – актуализацията на заплатите на чиновниците в Бюрото по отбрана, която беше препоръчана от основния прокурор и утвърдена в сряда от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Възрази му Гергана Мутафова. Според нея Панов не прав, тъй като за разлика от правосъдните чиновници, заплатите в бюрото не са обновени тази година.

Кой какъв брой подарява

" Това, че не ми вярвате, ме ласкае, щях да се притесня, в случай че ми вярвате. Това какво приказвам и какво върша са две идентични неща. Важно е какво прави прокуратурата. Надявам се и вие като ръководител на Върховен касационен съд ще организирате същото, каквото прави прокуратурата за даренията и кръводаряването. Гордея се с прокурорите и чиновниците. Някои съдилища, като този в Плевен, също се включиха. Те не употребяват политическа реторика и популизъм, а работят и подаряват ", не остана задължен Гешев.

Според Закона за правосъдната власт главното месечно заплащане за най-ниската магистратска служба е удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера. Допълнително магистрати и чиновници имат право на пари за прослужено време и облекла. В профилираното правораздаване имат право и на до 6 спомагателни заплати годишно.

През януари заплатите в системата бяха нараснали с 10%. В момента главното заплащане на висш арбитър и прокурор е към 5000 лв., а на районно равнище - към 2700 лв.

В началото на днешното съвещание Пленумът на Висш съдебен съвет реши, че няма да разисква друго предложение на основния прокурор - шефовете по места да пуснат в насилствен отпуск отпуск магистрати и правосъдни чиновници, както и тези, на които им следва пенсиониране до края на 2020 година Мнозинството реши, че способени да вземат това решение са колегиите, а не Пленумът на Висш съдебен съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР