Хиляди коренни жители протестираха в бразилската столица, за да защитят

...
Хиляди коренни жители протестираха в бразилската столица, за да защитят
Коментари Харесай

Коренното население на Бразилия се бори за правото да съществува

Хиляди коренни поданици стачкуваха в бразилската столица, с цел да защитят мъчно извоюваната земя и културните права, които съгласно тях са застрашени от държавното управление на крайнодесния президент Жаир Болсонару, оповестява БиБиСи.

Около 4000 коренни поданици от цялата страна се чакат на тридневната годишна проява " Свободна земя ". Те построиха лагер по основния бул., водещ до емблематичната постройка на Конгреса.

Тазгодишното събитие придобива изключително значение, откакто Болсонару даде обещание да " интегрира " коренното население в останалата част от популацията и се усъмни в съществуването на техните резервати.

Болсонару разяснява, че територии на коренното население са прекомерно огромни във връзка с хората, които живеят там и е заречен да замрази нови демаркации и да отвори някои от тях за селското стопанство и минно дело.

Президентът към този момент е трансферирал основаването и ограничението на запасите от бразилската организация за права на коренното население " Фунай ", към министерството на земеделието, спорно решение, което се преглежда като победа за мощния бранш на агробизнеса.

Според Фунай, има над 400 демаркирани локални територии в цялата страна, или 12,2% от територията, с към 500 000 поданици. Повечето от тях са ситуирани в региона на Амазонка, а някои живеят изцяло изолирани.

Президентът изяснява, че локалните общности са експлоатирани и манипулирани от неправителствени организации, а неговият министър на околната среда, Рикардо Салес, също съществено нападна главната организация за запазване на околната среда, " Ибама ", която дава отговор за опазването на Амазонка и прекъсването на обезлесяването.

" Това държавно управление, което е на власт през днешния ден, се пробва да унищожи коренното население, само че нашите хора са воини ", коменрита водачът на коренното население Качиек Дара. " Не ни е грижа за благосъстоянието, значима е природата ".

Активисти настояват, че отслабването на отбраната може да докара до по-голямо обезлесяване на амазонските гори и да заплаши съществуването на локални племена.

" Преживяли 500 години геноцид и кланета, племенните нации на Бразилия няма да се уплашат от президента Болсонару, колкото и отвратителни и остарели да са неговите възгледи ", разяснява по-рано тази година Стивън Корри от правозащитната група Survival International.

Демонстрантите, носещи плакати " Земята ни е свещена ", " Без мини в коренните земи " и " Ние пожелаваме демаркация на нашите земи ", би трябвало да се срещнат с членове на Конгреса и Върховния съд, само че не са планувани диалози с държавни чиновници.

Лидерът на коренното население Марио Никасио, един от уредниците на събитието, сподели пред " Фола де С.Пауло ", че решението на държавно управление да разгърне националните сили по улиците към митинга е " знак за тяхната позиция към локалните общности ".

Протестиращите са и срещу решението на президента, което трансферира " Фунай " от министерството на правораздаването към неотдавна основано министерство на дамите, фамилията и правата на индивида, водено от евангелски свещеник, и трансформира в метода, по който се дава здравно обслужване на общностите.

" Ние не просто се борим за конституционните права, а се борим за правото да съществуваме ", разяснява водач на коренното население Соня Гуяджар. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР