Хиляди китайски олимпийски спортисти са били въвлечени в подкрепяна от

...
Хиляди китайски олимпийски спортисти са били въвлечени в подкрепяна от
Коментари Харесай

Китай е развивала програма за системен допинг на олимпийски спортисти, твърди бивш доктор

Хиляди китайски олимпийски спортисти са били въвлечени в подкрепяна от страната систематична политика за прилагане на допинг през 80-те и 90-те години на предишния век. Това твърди някогашният лекар в китайския олимпийски тим Сюе Инсян в изявление пред немската ARD.

" Трябва да са били въвлечени над 10 000 души ", споделя тя, представена от " Дойче веле ". Според нея всички медали, извоювани от китайски спортисти в интернационалните надпревари по това време, би трябвало да бъдат отнети.

През 80-те години на предишния век Сюе Инсян е била част от лекарския щаб на олимпийския тим по гимнастика. По думите ѝ по това време китайските управляващи упорствали, че тимовете във всички спортове би трябвало да са част от схемата - футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, бадминтон, леката атлетика, плуването, гимнастиката и повдигането на тежести.

Сюе Инсян добавя, че тези, които са отказвали да употребяват допинг, са били отстранявани от тимовете. Най-младите наранени спортисти са били на по 11 години.

 Китай е развивала стратегия за систематичен допинг на олимпийски спортисти, твърди някогашен лекар
© Associated Press

В друго изявление пред " Зюдойче цайтунг " 79-годишната лекарка показва: " Правителството искаше само да печели златни медали, без значение по какъв начин. Докато не те заловен, ти си добър играч ".

Сюе Инсян била уволнена по време на игрите в Сеул през 1988 година, когато отказала да даде неразрешено вещество на играч в тима по гимнастика. Въпреки това още 10 години траяла да работи в спортни организации в Китай, след което се отдръпнала.

Тя напуснала страната през 2015 година дружно със сина си и брачната половинка му, като получила леговище в Германия. За пръв път Сюе Инсян направила разкрития за допинг схемата през 2012 година пред австралийски вестник.

Бившият доктор от олимпийския тим показва, че в Китай неуместните за държавното управление хора попадат в пандиза. Тя добавя, че е била притискана да си мълчи. " Веднъж осем души пристигнаха в дома ми. Поискаха от мен да не приказвам за използването на допинг. Принуждаваха ме да се откажа. Казах им: " Не мога да го направя ". Искаха да ме накарат да замълча ", споделя тя.

Китайското държавно управление е отказало коментар на думите ѝ пред ARD и " Зюдойче цайтунг ".

В годините управляващите в азиатската страна са отричали да е имало държавна стратегия за приложимост на допинг. През 2012 година Чен Жангао - основен доктор в олимпийските тимове през 1984, 1988 и 1992 година, разгласи, че единствено " към 50 " са били китайските спортисти, употребили неразрешени субстанции по това време.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР