Хиляди жители и туристи на три гръцки острова бягаха на

...
Хиляди жители и туристи на три гръцки острова бягаха на
Коментари Харесай

„Големи огнени топки“: Хиляди бягат от историческите гръцки пожари, докато пламъците бушуват близо до хотели

Хиляди поданици и туристи на три гръцки острова бягаха на безвредно място в понеделник, защото десетки горски пожари, подхранвани от мощни ветрове и безмилостнижестоки горещи талази, погълнаха домове, хотели и офиси в пиковия туристически сезон, съобщи AP.

Властите споделиха, че някои от пожарите може да са провокирани от тенденциозен палеж.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис предизвести, че на страната му предстоят " по-трудни дни " поради високите температури.Той пресметна, че 32 000 " защитни евакуации " са били осъществени през уикенда на островите Родос, Корфу и Евия.

„ Ние сме във война против пожарите “, сподели Мицотакис.

На Родос туристи бягат от пътя на едноседмичния пожар, който бушува от планините в няколко крайбрежни региона.Министерството на изменението на климата и гражданската отбрана назова това най-голямата евакуация на страната при горски пожар в историята.Евакуациите се разпространиха до Корфу, където 2000 души бяха разпоредени да изоставен понеделник, защото пожарът бушува в североизточния завършек на острова, само че не е достигнал до жилища, заяви локалната противопожарна работа.

Туристи бяха настанени в незабавни приюти в учебни заведения, летища и спортни уреди.Много от туристите са британци, а Jet2 беше измежду английските самолетни компании, организиращи полети за репатриране, с цел да ги върнат вкъщи.

„ Рискът от пожар ще бъде извънреден в няколко региона на Гърция през днешния ден “, предизвести представителят на противопожарната работа Василис Ватракоянис в понеделник.

Съседните народи подкрепяха напъните за преодоляване на пожарите.Турция, Хърватия и Египет дават самолети и хеликоптери, съобщихагръцки публични лица.

Температурите в южната част на Гърция се повишиха до 45 градуса през последните дни.Средно 50 нови горски пожара са зародили през последните 12 дни, в това число 64 в неделя, сподели държавният представител Павлос Маринакис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се свърза с Мицотакис късно в неделя, с цел да предложи помощ.Тя сподели, че изменението на климата е частично отговорно за бедствието.

Янис Артопиос, представител на противопожарната работа на Родос, съобщи пред гръцката телевизионна мрежа Skai TV, че управляващите сега разпитват обвинени подпалвачи.

„ Пожарите не се възпламеняват сами.Те се задействат от човешка ръка, било то съзнателно или не.В момента имаме няколко души, разпитани по отношение на евентуалното им присъединяване “, сподели той пред Skai TV.

В Корфу заместник-кметът по туризма сподели пред Би Би Си, че пожарите там са провокирани от „ група хора “.Харитон Куцурис съобщи, че чиновниците имат „ съмнение “, че този уикенд ще стартират още пожари.

Твърди се, че чиновниците са били предизвестени в петък от шефа на пожарната, че някой, който е запалил два пожара предходната седмица, ще провокира още един.

„ Той беше прав “, сподели Куцурис, добавяйки, че очевидните подпалвачи „ извличат наслаждение от болката на другите хора “.

Местните поданици се намесват, с цел да оказват помощ на блокираните туристи

Хиляди туристи, които бяха принудени да се изтеглят от хотелите на Родос, бяха краткотрайно подслонени във фитнеси и учебни заведения на острова, до момента в който доста от тях към този момент бяха напуснали в понеделник.Имаше и " голяма вълна " на взаимност и поддръжка от жителите на острова,съобщиинформационната организация Атина-Македония.

Около 8000 туристи бяха отседнали в приюти в селата на Родос благодарение на стотици доброволци, осигуряващи храна, плодове, сокове, вода и други съществени артикули.Някои локални поданици отвориха своя бизнес и изпратиха колкото се може повече артикули от първа необходимост;супермаркетите и минимаркетите също са отворени, с цел да обслужват блокираните.Някои поданици даже предложиха личните си домове, с цел да приютят нуждаещите се, оповестява организацията.

Актовете на добрина бяха осеяни с по-малко алтруистични моменти на фона на страха и хаоса от опитите за бягство от пожарите.

Иън Мурисън, предприемач от Лондон на отмора в Южен Родос със брачната половинка си и 12-годишния си наследник, сподели, че има единствено един рейс, който чака да води гостите надалеч от пламъците, приближаващи се до техния хотел, който има потенциал за 1200 души.Така Мурисън и фамилията му изминаха към 2 благи под облак пепел до плаж, където чакаха с хиляди други да бъдат евакуирани с рейс или лодка.

„ Можеше да видиш оранжево зарево в небето... огромни огнени топки, отиващи в небето.Няма значение дали имаш деца, възрастните също се борят за живота си.Беше доста, доста стресиращо “, описа Мурисън, описвайки обстановката.

Мицотакис даде обещание, че всичко, което е изгоряло, ще бъде възобновено и засегнатите ще бъдат обезщетени.Лидерът на опозиционната социалистическа партия Никос Андрулакис сподели предАтино-Македонската осведомителна организация, че държавното управление би трябвало да поеме отговорност за " неизмеримата " злополука, пред която е изправена нацията.

„ От „ всичко е под надзор “ стигнахме до точката, в която парцелите са изгубени и хиляди туристи, на които се казвада изоставен хотелите, а локалните поданици да изтеглят къщите си “, сподели Андрулакис.

Горски пожари избухват и в Южна Италия, където температурите се движат над 37 градуса.

Пожарникарите се пробваха в понеделник да овладеят пожар, раздухван от вятъра, покрай Палермо в Сицилия и също се сблъскаха с няколко други пожара на средиземноморския остров, в това число покрай морския туристически курорт Чефалу.Горски пожари пламнаха и в Калабрия, в това число в планините Аспромонте.

Друг италиански остров, Сардиния, беше изправен пред друг набор от проблеми, свързани с времето.Полетите от Милано, Париж и Амстердам трябваше да бъдат пренасочени към други летища на средиземноморския остров в понеделник следобяд, защото температурата на асфалта в Олбия на североизток се смяташе за прекомерно рискова с повече от 46градуса, заяви държавната телевизия RAI.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР