Хиляди жени участваха в протест срещу президента Александър Лукашенко в

...
Хиляди жени участваха в протест срещу президента Александър Лукашенко в
Коментари Харесай

Нови протести в Беларус. Към жените се присъединиха и програмистите |

Хиляди дами участваха в митинг против президента Александър Лукашенко в столицата на Беларус Минск през днешния ден, съобщи АП. Около 5000 дами са взели участие в шествието, съгласно правозащитната организация Viasna.

Жените изградиха верига на солидарността към Комаровския пазар в Минск, скандирайки " Да живее Беларус ", " Долу ръцете от децата ни ". Много от тях стачкуваха с децата си.

Междувременно IT експерти уважиха " паметта на беларуския IT-сектор " и сервираха цветя пред спонтанен мемориал край Парка на високите технологии - самотна клавиатура. Минувачи палят свещ в " памет " на бранша.

IT-секторът беше измежду дребното благоприятни условия за частен бизнес в Беларус. Заради високото качество и ниската цена на беларуските програмисти, доста западни IT компании имаха клонове в страната и бизнесът процъфтяваше. След скандалните избори на 9 август обаче всичко рухна.



В същото време студенти демонстрираха против задържането на техни сътрудници по време на вълната от митинги, обхванали страната в продължение на четири седмици.

За първи път в митингите се включиха последователи на правата на хомосексуалните, което е знак, че съперниците на президента стават все по-смели.

Според ТАСС, минимум 30 души са били арестувани в събота на протестните акции. От полицията в Минск са прецизирали, че извършените митинги са били неразрешени.

Беларуската опозиционна активистка Олга Ковалкова, която дойде през днешния ден във Варшава, съобщи, че е била принудена от беларуските управляващи да напусне страната, съобщи Ройтерс. Ковалкова, която е основна фигура за Координационния съвет на беларуската съпротива, бе наказана на 25 август на 10 дни затвор.

Също днес стана ясно, че Чехия ще обезпечи безвъзмездна здравна помощ и рехабилитация на беларуси, потърпевши от дейностите на силите за сигурност по време на митингите против режима на Лукашенко.

Протестите не стихват откакто на 9 август в Беларус се организираха президентски избори. След затварянето на изборните секции в републиката започнаха всеобщи митинги против фалшифицираните резултати. По време на митингите полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени патрони против стачкуващите. Многобройни са сигналите за принуждение и малтретиране в полицейските сектори. Десетки бяха откарани в лечебни заведения, откакто бяха държани в изолатори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР