Хиляди излязоха днес по улиците на много австралийски градове, както

...
Хиляди излязоха днес по улиците на много австралийски градове, както
Коментари Харесай

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд обхванаха и Австралия и Азия

Хиляди излязоха през днешния ден по улиците на доста австралийски градове, както и стотиците на Япония и Южна Корея, с цел да стачкуват против гибелта при полицейско задържане на чернокожия американец Джордж Флойд, предадоха Българска телеграфна агенция и Ройтерс.
Демонстрациите в азиатско-тихоокеанския район обаче бяха лимитирани поради противоепидемичните правила поради ковид.

В Брисбейн по оценки на полицията към 10 000 души се включиха в кротичък митинг. Те носеха маски и транспаранти с надписи: "Животът на чернокожите има значение ". Много от участниците в акцията носеха флагове на австралийските туземци и призоваваха да бъде комплициран завършек на малтретирането от страна на полицията на коренното население на Австралия.

В Сидни в последния миг съдът анулира възбрана за митинг, наложена поради ковид, и няколко хиляди души се включиха в шествие при засилено полицейско наличие. Те скандираха "Чий живот има значение? Животът на чернокожите има значение ".

Митинги имаше и в Мелбърн, Аделаида и други австралийски градове.

Братът на Джордж Флойд приказва пред протестиращи в Ню Йорк

В Токио участниците в шествие стачкуваха против отношението на полицията против мъж от кюрдски генезис. Той твърди, че е бил спрян с автомобила си за инспекция и е бил блъснат на земята, от което получил охлузвания. Организаторите показаха взаимност с американските митинги и обявиха, че шествието им е и в поддръжка на придвижването "Живота на черните има значение ".

"Искам да покажа, че в Япония има расизъм ", сподели 17-годишната гимназистка Вакаба, която отхвърли да се показа и с фамилното си име. Тя и приятелката и Мое бяха с учебни униформи и носеха афиш, на който пишеше: "Ако не си ядосан, значи не те вълнува ". "Без правдивост няма мир, не на полицейския расизъм ", скандираше множеството.

В Сеул се събраха десетки южнокорейски деятели и чужденци, живеещи в южнокорейската столица. Някои от участниците в протестната демонстрация бяха с черни маски с надписи на корейски "Не мога да вдишвам ", последните думи на Джордж Флойд. Други се включиха във виртуален митинг със фотоси в интернет.

"Южна Корея се трансформира в мултикултурно общество ", сподели пред Ройтерс уредникът Шин Джи-хун. "Затова предложих това шествие да бъде против расовата дискриминация и за взаимно битие в нашия свят ", добави той.

Париж забрани митингите поради гибелта на Джордж Флойд поради ковид

Поради противоепидемичните ограничения в Банкок деятелите ще се включат в митинг по интернет. Участниците в него бяха приканени да разгласяват фотоси и видеа, на които да бъдат в черно, с вдигнат пестник, да държат надписи и да обяснят за какво застават зад лозунга "Живота на чернокожите има значение ".

Тайландските протестиращи имат намерение на следващия ден да се съберат във видеоплатформата "Зум " и да запазят безмълвие за 8 минути и 46 секунди - времето, през което Флойд е сниман да лежи, а служител на реда притиска с коляното врата му в земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР