Хиляди иранки присъстваха днес свободно на футболна среща за пръв

...
Хиляди иранки присъстваха днес свободно на футболна среща за пръв
Коментари Харесай

Иранките получиха право за пръв път от десетилетия свободно да посетят футболна среща

Хиляди иранки участваха през днешния ден свободно на футболна среща за пръв път от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

В Иран бяха отделили 4000 билета за дами, които да гледат на стадиона днешната футболна среща сред националните тимове на Иран и Камбоджа от квалификациите за Световното състезание през 2022 година Общият потенциал на стадион "Азади " в Техеран, на който се игра срещата, е за към 80 000 души. Жените бяха отделени от мъжете и бяха защитавани от полицайки. Въпреки възбраната от 1981 година, въведена след Ислямската гражданска война, иранките и до момента подкрепяха националния си тим онлайн, само че при гостувания в чужбина.

"Толкова сме радостни, че най-сетне получихме опция да сме на стадиона. Чувството е неописуемо ", сподели Захра Пашаеи, 29-годишна здравна сестра, която е гледала футбол единствено по малкия екран. "Зад това най-малко в моя случай стоят 22-23 години блян и страдание, че не можех да отида ", добави тя.

По-голямата част от ст. "Азади " (името на стадиона значи "свобода "), остана празна на днешната среща, само че все пак женската агитка скандираше и се радваше през целия мач. През второто полувреме Иран водеше с 10:0, а самата среща приключи с победа 14:0 за иранците. Иранската държавна телевизия, която от дълго време е под контрола на хардлайнерите в Ислямската република, излъчи фрагменти с ликуващите дами, а коментаторите даже загатнаха наличието им, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар и Иран от дълго време да обмисляше да допусне дамите на футболните мачове, решението да ги допусне през днешния ден бе взето и след сериозен напън на международната футболна федерация ФИФА. Иран беше застрашен от изхвърляне от всички шампионати под егидата на организацията, в случай че не допусне дамите.

Натискът от ФИФА и средите на феновете на футбола в иранското общество се ускори още повече, откакто иранка, преоблякла се като мъж, с цел да се промъкне на стадиона и да гледа футболна среща, само че след това разкрита и арестувана за това, се самозапали, когато научи, че може да прекара шест месеца в пандиза.

Смъртта посредством самозапалване на 29-годишната Сахар Ходаяри, станала известна като "Синьото момиче ", поради любовта си към иранския футболен клуб "Естеглал ", шокира иранските управляващи и общност, а казусът незабавно се трансформира в предмет на оживени полемики в обществените мрежи в Ислямската република.

Иран е последната страна в света, която забраняваше на дамите да посещават футболни мачове. Наскоро Саудитска Арабия анулира сходна възбрана.

Според хардлайнерите и обичайните шиитски духовници, които се базират на своята интерпретация на ислямското право, мъжете и дамите би трябвало да бъдат настрана на обществени събития, а дамите би трябвало да стоят настрани от мъжките спортове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР