Хиляди интелектуалци от Руския конгрес на интелигенцията подписаха открито писмо,

...
Хиляди интелектуалци от Руския конгрес на интелигенцията подписаха открито писмо,
Коментари Харесай

Руски интелектуалци към Кремъл: Ще бъдете проклети!

Хиляди интелектуалци от Руския конгрес на интелигенцията подписаха намерено писмо, адресирано до " подпалвачите на войната ".

Писмото е оповестено на уеб страницата " Ехо Москвы " още при започване на седмицата, а подписката към него непрекъснато се усилва, написа Актуално.ком.

Интелектуалците дефинират в него политиката на Руската федерация като пагубна и споделят, че и Русия, и Украйна ще платят ужасна цена за войната.

" И в случай че избухне огромна война, вие, нейните подбудители, ще бъдете посочени поименно. Ще бъдете прокълнати от това и от идващото потомство. И някои от вас ще доживеят да видят арбитражен съд във ваша чест. Тези, които се опълчват на войната, няма да бъдат разграничени от идеологически разлики или полицейски палки ", се споделя в писмото.

Ето цялостния му превод:

Колективно писмо на Конгреса на интелигенцията: Подпалвачи на война,

През последните седмици главната тематика беше войната. Всякакви хора в Русия приказваха обществено за безапелационното отменяне на войната, за нейната гибелна за страната. От интелигенцията до пенсионирани генерал-полковници и специалисти от Валдайския конгрес. Една и съща страст прозвуча с разнообразни гласове – смут при самата мисъл за опцията за нов кръговрат на война сред Русия и Украйна. Ужасът, породен от осъзнаването, че това в действителност може да се случи. Въпреки ужасната цена, която и Украйна, и Русия безспорно ще платят за тази война, управлението на Руската федерация продължава своята пагубна политика, като най-малко не понижава, а най-вече усилва концентрацията на войски по границите с Украйна. Официалната съветска реторика допуска, че претекст за започване на инвазия може да бъде фиктивен във всеки един миг, до потреблението на директни провокации, както беше направено от Хитлер преди нахлуването в Полша през 1939 година В този случай Украйна ще бъде упрекната в експанзия по един или различен метод, а дейностите на Русия ще бъдат показани като насилствен отговор на тази експанзия в името на отбрана на своята страна и цивилни. Но историята не може да бъде излъгана. Пожарът на Райхстага беше оголен. Дали войната стартира или не, през днешния ден зависи единствено от решенията и дейностите на политическото управление на Русия.

И в случай че избухне огромна война, вие, нейните подбудители, ще бъдете посочени поименно. Ще бъдете прокълнати от това и от идващото потомство. И някои от вас ще доживеят да видят арбитражен съд във ваша чест. Тези, които се опълчват на войната, няма да бъдат разграничени от идеологически разлики или полицейски палки.

Сред подписалите се са актрисите Лия Ахеджакова и Наталия Фатеева, режисьорите Гари Бардин и Андрей Смирнов, музикантът Андрей Макаревич, писателят Дмитрий Биков, поетите Вероника Долина, Алексей Цветков и други, правозащитниците Валери Борщев, Светлана Ганушкина, политиците Лев Шлосберг, Борис Вишневски, Андрей Нечаев, анализаторите Леонид Гозман, Андрей Пионтковски, социологът Лев Гудков, историкът Борис Соколов и други Срещу войната в Украйна се оповестиха и шоумените Максим Галкин и Александър Гудков, тв водещият Иван Ургант, рапърът Моргенщерн, артистите Егор Крид и Рита Дакота, режисьорите Александър Роднянски и Кантемир Балагов, музикантът и режисьор Иля Найшулер и така нататък

Много съветски интелектуалци и актьори излязоха с видеоизявления, в които приканват войната в Украйна да бъде неотложно прекъсната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР