Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който

...
Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който
Коментари Харесай

Хиляди императорски пингвинчета са се удавили в Антарктида

Хиляди императорски пингвинчета са се удавили, когато ледът, на който са били отглеждани, е бил погубен от айсберг. За това написа през днешния ден Би Би Си, базирайки се на откриватели от Британския антарктически институт.


Катастрофата е настъпила през 2016 година в морето на Уедъл в Антарктика.

Учените настояват, че колонията, ситуирана на ръба на ледения шелф Брънт, се е срутила, погребвайки хиляди бебета пингвини.

Драматичната загуба на младите императорски птици е докладвана от екип от Британското антарктически институт. Учените забелязали изличаването на колонията на сателитни фотоси.

Колонията императорски пингвини, чиято бройка през последните десетилетия е била сред 14 000 и 25 000 гнездящи двойки (5-9% от международната популация на този тип ), изчезнала за една нощ.

Императорските пингвини са най-високият и най-тежък тип от птиците и се нуждаят от надеждни ледени обиталища, на които да се развъждат сред април и декември.

Ако айсбергите стартират да се откъсват от континента преди дребните им да са задоволително отраснали, с цел да могат да плуват, те нямат късмет за оцеляване. Изглежда това се е случило през 2016 година, когато формираният лед е бил по-тънък и неприятното време през октомври и ноември е довело до по-ранното потегляне на айсбергите.

Предполага се, че мощните ветрове са откъснали откъснали огромно ледено парче, което се е забило в шелфа на Брънт и е унищожило бебетата пингвини.

Колонията не е била обновена нито през 2017 година, нито през 2018 година

Учените считат, че доста възрастни или са избягвали размножаването си през последвалите нещастието години, или са се преместили на ново място. Колония, намираща се на към 50 километра от мястото, покрай ледника Доусън-Ламбтън, очевидно е нараснала броя на гнездящите там пингвини, написа Би Би Си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР