Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни

...
Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни
Коментари Харесай

България празнува Никулден

Хиляди именици черпят през днешния ден, честват моряци и банкери, Църквата ни уважава Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е и празникът на Бургас. 
 Почитаме Св. Сава, замирисва на мекици  Св. Варвара вари за гостите на Никола  Кой е св. Николай и за какво ядем шаран на Никулден?
Името значи " победител на народите ", имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях. 

Св. Николай Мирликийски се е родил през 280 година в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел присъединяване в Първия космополитен Никейски църковен събор. Умира през 325 година Остава фамозен със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от поражение. 

Българите почитат светеца като патрон на риболовците и мореплавателите и като стопанин на океаните, моретата, реките и езерата. Според легендата свети Никола е настойник и на банкерите. Преданието споделя, че той е бил паралия, който раздавал пари на бедните. Незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, с цел да може да омъжи трите си дъщери и да ги избави от непочтеност.

През 1992 година Асоциацията на комерсиалните банки и Българската национална банка възвръщат традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. 

На Никулден се яде наложително риба, най-често шаран, пълнен с орехи. Причината: Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите мощни талази пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така избавил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Трапезата на Никулден не се подвига през целия ден . Според поверието люспи при чистенето на рибата не би трябвало да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - с цел да има пари в него през цялата година. 

Празникът се празнува и като фамилен, а на масата се поставят и постни ястия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР