Хиляди хора в Мозамбик се борят за живота си след

...
Хиляди хора в Мозамбик се борят за живота си след
Коментари Харесай

Операциите на ООН в Мозамбик целят спасяване на хора, откъснати от света

Хиляди хора в Мозамбик се борят за живота си след опустошителния циклон Идай, минал през югоизточната част на Африка, съобщи през днешния ден в Женева представителят на Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) Кристоф Булиерак, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

По думите му към момента има хора, които стоят по покривите на здания и по високи места и чакат да бъдат избавени, защото са откъснати от света.

" Това, което видяхме, е необикновено опустошаване ", сподели на конференция в Йоханесбург Лола Кастро, шеф за Южна Африка на Световната стратегия за прехраната. Доставките на филантропични помощи са затруднени поради неналичието на значима инфраструктура, като надзор на въздушния трафик, връзки, мостове и кранове за разтоварването на корабите в пристанището Бейра, добави тя.

Възникналата в Индийския океан стихия от категория 4 връхлетя в петък централните региони на Мозамбик с ветрове до 160 км/ч. После отслабна и се насочи към Зимбабве.

По публични данни в Мозамбик са починали минимум 84 души, само че управляващите оповестиха, че жертвите може да са 1000. Идай е унищожил град Бейра, като деятели на Червения кръст и Червения полумесец са открили при оглед от въздуха, че 90 на 100 от постройките са унищожени. Хуманитарната организация е пресметнала, че до 400 хиляди души са били прокудени от домовете си поради бурята и последвалите наводнения. До през днешния ден някои поданици на Мозамбик към момента нямат питейна вода и електричество.

Стихията лиши живота и на близо 100 души в Зимбабве. Очаква се през днешния ден президентът на страната Емерсон Мнангагва да посети потърпевшите райони
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР