Хиляди хора в Израел блокираха пътища в знак на недоволство

...
Хиляди хора в Израел блокираха пътища в знак на недоволство
Коментари Харесай

Размирици в Израел след като парламентът одобри спорната съдебна реформа

Хиляди хора в Израел блокираха пътища в символ на неодобрение против правосъдната промяна в страната. Десетки са били задържани, а полицията употребява шокови гранати и водни оръдия, с цел да прогони протестиращи от автомагистрала в Тел Авив. Стигна се и до конфликти с органите на реда. (атм) Главни пътни артерии в Йерусалим бяха затворени в продължение на часове.

Израелците желаят анулация на правосъдната промяна, която разрешава на депутатите да назначават съдии и лимитира Върховния съд в анулацията на решения на ръководещите.

Крайнодясното държавно управление твърди, че промяната балансира разделянето на управляващите, само че съгласно критиците заплашва демокрацията в Израел и независимостта на правосъдната система. Те допълват и че Бенямин Нетаняху пробва да избегне присъда по делото за корупция, заведено против него.

След половин година митинги против измененията Народното събрание въпреки всичко ги утвърди. Сега министър председателят чака диалози с съперниците си.
В идните дни обединението ще се свърже с опозицията за разговор. Готови сме да обсъдим всичко неотложно и да реализираме изцяло съглашение. Ако е належащо, ще дадем още време, до края на ноември.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Междувременно от Вашингтон потвърдиха, че няма смяна в връзките с Тел Авив макар признатата правосъдна промяна.
Нашето дългогодишно партньорство е желязно. Ангажиментът ни към сигурността на Израел е желязна. Повтарям, че връзките ни са учредени на споделените демократични полезности и ползи. Това ще продължи да бъде по този начин. Президентът Байдън е другар на Израел от десетилетия.
Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

По-рано американският президент разяснява, че Нетаняху рискува връзките със Съединените щати. Засега плануваното посещаване на израелския министър председател в Белия дом остава.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР