Хиляди хора стояха на опашка в сряда и в четвъртък,

...
Хиляди хора стояха на опашка в сряда и в четвъртък,
Коментари Харесай

Румъния се прощава с бившия крал Михай Първи

Хиляди хора стояха на опашка в сряда и в четвъртък, с цел да могат за няколко секунди да отдадат последна респект на някогашния румънски крал Михай Първи, написа в. " Адевърул ". Михай Първи умря на 5 декември в Швейцария, а ковчегът с тленните му остатъци дойде в Румъния в сряда и бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а по-късно в Кралския замък в Букурещ.

 © Българска телеграфна агенция
" Ромъния либера " добавя, че Кралският двор е решил да остави цяла нощ отворени вратите за всички искащи да се простят с починалия монарх. Онези, които желаят да кажат последно довиждане на Михай Първи, могат да създадат това и през днешния ден от 8.00 до 22.00 ч. " Адевърул " отбелязва, че през вчерашния ден в Букурещ е дошъл първият представител на царска фамилия от чужбина, който ще участва на погребението на Михай Първи в Куртя де Арджеш. Става дума за Симеон Втори Сакскобургготски от България. Заедно с него бе престолонаследничката на Румъния Маргарета, написа " Адевърул ".

В четвъртък вечерта жандармеристите оповестиха, че близо 10 000 души са отдали респект пред ковчега на Михай Първи. Въпреки студа, хората чакаха търпеливо, от време на време в продължение на часове. " Адевърул " предава диалог сред двама пенсионери на опашката. Единият споделил на другия: " Слушай какво споделям!Социалдемократическата партия ще ни закопае по-бързо, в сравнение с ще бъде заровен кралят ". Сред хората, които пристигнаха през вчерашния ден в Кралския замък, бе кметът на Букурещ госпожа Габриела Фиря и кметовете на пети и шести регион Даниел Флоря и Габриел Муту, отбелязва " Адевърул ".

Внукът на Михай - Николае, който бе лишен от кралска купа през 2015 година, също бе измежду множеството и поговори с хората, пристигнали да отдадат последна респект на краля. Николае пристигна дружно със своята избраница. Хората му изрекоха съболезнования, ръкуваха се с него, някои го прегръщаха разплакани. Някои румънци показаха предпочитание Николае да бъде крал на румънците. " Останете тук дефинитивно! Искаме да дойдете тук на мястото на Негово величество! ", сподели на Николае един мъж. Николае отговори, че е дружно със страната и народа. Запитан по кое време ще се върне в Румъния, той отговори, че ще се върне, само че не желае да каже в този момент обществено по кое време тъкмо.
Стотици хора оставиха пред Кралския замък цветя и възпламениха свещи.
 © Българска телеграфна агенция  Почина някогашният румънски крал Михай Почина някогашният румънски крал Михай
Бившият румънски крал Михай Първи умря в Швейцария на 96-годишна възраст, предадоха румънските медии, базирайки се на известие на кралското семей...

" Адевърул " показва, че тези, които желаят да отдадат последна респект на Михай Първи, би трябвало да създадат това през днешния ден, защото в събота Кралският замък ще бъде затворен за обществеността. В Тронната зала ще бъде отслужена къса религиозна работа, а в 10.55 ч. ковчегът ще бъде качен на катафалка на площада на Кралския замък. Там ще има религиозна и военна работа. Близо 300 военни - три почетни отряда от сухопътните, военновъздушните и военноморските сили, един почетен отряд възпитаници от Националния боен лицей " Димитрие Кантемир ", военни от 30 бригада " Михай Витязул " и представителна музика от министерството на защитата ще обезпечат часовой на катафалката.

В 11.30 ч. ще се оформи погребална върволица към Патриаршеската катедрала, която ще премине пешком по няколко от главните булеварди в Букурещ. В Патриаршията ще бъде отслужена погребална работа, а по-късно кортежът ще се насочи към кралската гара Бъняса и ще потегли към Куртя де Арджеш. Там траурната върволица ще продължи до Новата архиепископска и кралска катедрала, където в 18.40 часа ще се състои религиозната погребална гала.

Крал Михай ще бъде изпратен в последния си път с 21 топовни салюта. Кралският двор на Румъния заяви, че на погребението ще участват представители на кралските семейства на Англия, Швеция, Испания, Белгия, Йордания, Люксембург, Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Прусия, Италия, Португалия. Ще участват и представители на императорските семейства на Русия, Австрия, и Германия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР