Хиляди хора, скандиращи няма правосъдие, няма мир, без расистка полиция

...
Хиляди хора, скандиращи няма правосъдие, няма мир, без расистка полиция
Коментари Харесай

Няма справедливост, няма мир: Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

Хиляди хора, скандиращи " няма правораздаване, няма мир, без расистка полиция " и " Животът на чернокожите е значим ", се събраха в центъра на Лондон, с цел да стачкуват против расизма след убийството на Джордж Флойд в американския град Минеаполис, осъществено от бели служители на реда гуляй арест.

Мнозина от протестиращите носеха маски и бяха облечени в алено. Някои размахваха плакати с лозунги от рода на: " Англия не е почтена: по-малко расизъм е към момента расизъм ", " Расизмът е световен проблем " и " Ако не си ядосан, не обръщаш внимание ".

Протестиращите скандираха " Джордж Флойд " и " Животът на чернокожите е значим ". Някои скандираха хули за американския президент Доналд Тръмп и английския министър председател Борис Джонсън.

" Това продължава от години, години и години и години на бял расизъм ", съобщи 30-годишната мениджърка планове Карън Коромах пред " Ройтерс ", като добави: " Ние дойдохме тук с приятелите си, с цел да бием паника, да подвигаме звук, да съборим расистките системи ", сподели Коромах, като предизвести, че в случай че не се подхващат дейности, Обединеното кралство ще се сблъска с сходни проблеми като тези в Съединени американски щати.

" Не желая да стартирам да рева ", сподели тя за фрагментите от Съединени американски щати и посочи: " Карат кръвта ми да кипи. "

Флойд умря, откакто бял служител на реда затискаше врата му с коляно близо девет минути в Минеаполис на 25 май, което още веднъж възпали отдавнашния проблем за полицейска грубост против афроамериканците пет месеца преди президентските избори през ноември.

Смъртта му отприщи яд поради расовите предубеждения в системата на наказателното правораздаване в Съединени американски щати и повдигна въпроси за расизма в целия свят.

В Съединени американски щати има значително мирни митинги в поддръжка на Флойд, въпреки че след свечеряване някои хора правиха погроми, вандалщини, палежи и грабежи.

Британски полицейски началници обявиха, че са ужасени от метода, по който Флойд загуби живота си, и от насилието, последвало в доста американски градове, само че приканиха евентуалните протестиращи във Англия да работят с полицията, откакто рестриктивните мерки по отношение на епидемията от новия ковид остават в действие.

Но в Хайд Парк мнозина предизвестиха, че расизмът към момента е проблем и за Англия.

" Майка ми протестираше против апартейда, а това беше преди 30-40 години - много е разочароващо, че през днешния ден трябваше да излезем, с цел да протестираме против същото нещо, те стачкуваха преди какъв брой години ", разяснява 21-годишният студент Роз Джоунс от Лондон.

Джоунс е пристигнала във Англия като малко дете с майка си от Южна Африка.

" Това е последователен проблем в целия свят. Не е като да става въпрос за това, че някой умира, ние живеем живота си, съзнателен извънредно за нашата раса. Това не е вярно, това не е естественият ред ", посочи още той.

Демонстрацията в Хайд Парк е вторият огромен митинг във Англия, откакто стотици се събраха на лондонския площад " Трафалгар " в неделя, преди да се насочат в шествие към посолството на Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР