Хиляди хора се стекоха на един емблематичните площади на испанската

...
Хиляди хора се стекоха на един емблематичните площади на испанската
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в Мадрид в акция в подкрепа на единството на Испания


Хиляди хора се стекоха на един емблематичните площади на испанската столица – пласа де Колон, в израз на поддръжка на единството и конституцията на пиренейското кралство.

Участниците в акцията се афишират и срещу едностранното излизане на Каталуния от състава на Испания.

Събралите се скандират: „ Да живее Испания! Да живее кралят! Да живее Каталуния! ”, „ Няма да водим разговор с пучисти ”.

Целият площад е обагрен в националните цветове на Испания алено и жълто.

В демонстрацията се включиха освен столичани. Близо до площада има рейсове, с които в Мадрид са пристигнали хора от други селища.

„ Каталунците би трябвало два знаят, че не сме ги изоставили ”, сподели младият Хосе, който взе участие в демонстрацията. Според него „ самостоятелните управляващи са нарушили всички вероятни закони и се пробват да отделят каталунците от останалите испанци ”. „ Мисля, че централното държавно управление би трябвало да вземе ограничения, с цел да постави завършек на дейностите на Женералитета (регионалното държавно управление на Каталуния) ”, сподели Хосе.

Друга участничка в демонстрацията – Мария, сподели, че районните управляващи би трябвало да спрат да дават обещание на хората неща, които не могат да им дадат. „ Каталуния е също толкоз Испания колкото са Галисия или Валенсия. Не разбирам какво се пробват да реализират управляващите в Каталуния като провеждат противозаконен референдум ”.

В разнообразни елементи на Испания се организират и други демонстрации с апел към разговор сред Мадрид и Барселона. Участници с бели футболни фланелки се събраха в разнообразни градове. В Барселона пред кметството акцията събра няколко стотин души.

В Мадрид проявата беше на площад Сибелес против постройката на общината. Главният девиз гласеше: „ Разговаряме ли? ”.

На 1 октомври в самостоятелната област се организира гласоподаване по въпроса за излизане на Каталуния от състава на Испания.

Участваха 2,28 млн. от общо имащите право на глас 5,31 млн. каталунци, а 90,18% от тях се оповестиха за самостоятелност.

Мадрид счита референдума за противозаконен и отхвърля да признае резултатите. В Барселона обаче още преди гласуването оповестиха, че вотът ще има законна и обвързваща мощ.

Централните управляващи упорстват управляващите в Каталуния да се откажат от концепцията за едностранно оповестяване на самостоятелност и да свикат нови избори. Регионалното управление към този момент не счита да отстъпва.

На 10 октомври в Каталуния би трябвало да има съвещание на самостоятелния парламент с присъединяване на водача Карлес Пучдемон. На него се чака той да „ осведоми за политическата обстановка ” в района. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР