Хиляди хора се събраха в Сидни и други австралийски градове

...
Хиляди хора се събраха в Сидни и други австралийски градове
Коментари Харесай

Хиляди австралийци протестираха срещу расизма и в подкрепа на аборигените

Хиляди хора се събраха в Сидни и други австралийски градове през уикенда в поддръжка на придвижването "Животът на чернокожите има значение ". Във фокуса на демонстрациите в Австралия обаче от ден на ден се появява и тематиката за малтретирането на туземците, съобщи Ройтерс.

Месец откакто в страната се състояха първите сходни манифестации, събралите се през този уикенд множества бяха по-малки предвид на предизвестията за разпространяването на ковид, на фона на увеличението на броя на инфектираните в щата Виктория, където се намира вторият по-големина австралийски град - Мелбърн.

На митинга в Сидни на участниците бяха раздадени маски и дезинфектант за ръце, а уредниците призоваваха хората да съблюдават обществена отдалеченост. На митинга беше осъществен и аборигенски обред, присъединяване в който взеха роднините на туземци, умряли при полицейски арести.

Протестите в Аделаида, Бризбън, Кеърнс, Дарвин, Пърт и други градове, състояли се през вчерашния ден, бяха по-малобройни.

Протестиращи пробваха да смъкват скулптура на седмия президент на Съединени американски щати Андрю Джаксън
Освен в по-широкия подтекст на световните митинги на придвижването "Животът на чернокожите има значение " митингите в Австралия се състояха и на фона на следствие на австралийските управляващи против миннодобивния колос "Рио Тинто " за разрушаването на две антични и свещени за туземците пещери.

По последни данни на австралийското държавно управление туземците са малко над 3 % от наброяващото към 25 милиона души население на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР