Хиляди хора се събраха в малкото боливийско градче Вайегранде, за

...
Хиляди хора се събраха в малкото боливийско градче Вайегранде, за
Коментари Харесай

Хиляди почетоха паметта на Ернесто Че Гевара

Хиляди хора се събраха в дребното боливийско градче Вайегранде , с цел да почетат паметта на екзекутирания близо до там преди 50 години аржгентинец Ернесто Че Гевара , трансформирал се в знак на кубинската гражданска война, съобщи Ройтерс.
 
Сред тях бе и боливийският президент Ево Моралес , един от дребното останали леви водачи в Латинска Америка, където в последно време по-силна е десницата. Желаещите да вземат участие във възпоменателните прояви за Че Гевара бяха толкоз доста, че локалните управляващи още преди няколко дни оповестиха, че места в хотелите няма и на мнозина им се наложи да нощуват в палатки. Този вид избра и биливийският водач.

 
Той постави цветя пред бюста на Че Гевара в село Ла Игера, където е хванат и по-късно погубен. В церемонията участваха и някогашни кубински въстанници, воювали дружно с него в Боливия, заяви ТАСС.
 
Гевара, сподвижник на лидера на кубинската гражданска война Фидел Кастро, става един от най-важните командири на бунтовниците, а след 1959 и член на кубинското революционно държавно управление , оглавява централната банка и министерството на промишлеността.
 
Той се надява да повтори кубинската гражданска война в Конго, а по-късно и в Боливия, само че не съумява да вдигне боливийците на въоръжено въстание, обграден е от подготвени от Централно разузнавателно управление на САЩ бойци и е хванат на 8 октомври 1967 година, напомня Ройтерс. На другия ден по заповед на тогавашния президент Рене Бариентос е екзекутиран без съд. Гевара умира 39-годишен.
 
Останките му са ексхумирани и препогребани в 1997 година в Санта Клара, Куба. В неделя там се състояха възпоменателни церемонии .
 
Най-добрият метод да почетем паметта на именития бунтовник е да продължим битката с империализма, сподели Моралес, представен от боливийската осведомителна организация. А в Туитър боливийският президент написа: " И след 50 години легендата за Ернесто Че Гевара е жива в младежите, в несъмнената им борба за тъждество и избавление ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР