Хиляди хора се излязоха на протест в Грузия срещу одобрения

...
Хиляди хора се излязоха на протест в Грузия срещу одобрения
Коментари Харесай

Грузия: Защо се стигна до сблъсъци на протест в Тбилиси?

Хиляди хора се излязоха на митинг в Грузия против утвърждения на първо четене закон за " задграничните сътрудници " - по сходство на същия в Русия. Грузинците стачкуват за желанието си да станат част от Европейския съюз и НАТО.

Какво се случва в Тбилиси?

Демонстрантите се събраха пред Народното събрание, откакто законът беше утвърден от депутатите на първо четене. Органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия против протестиращите.

Според локалния самостоятелен ефирен канал " Пирели ", представен от АРД, митингите са били мирни преди намесата на полицията. Поне един от стачкуващите е хвърлил самоделна бомба коктейл " Молотов " по служителите на реда.

Най-малко 66 души са били задържани, оповестява " Франс прес ". По информация на грузинското вътрешно министерство десетки служители на реда са били ранени.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили поддържа протестиращите. " Днес вие представлявате свободна Грузия, която вижда своето бъдеще в Европа и няма да разреши на никого да ограби това бъдеще ", сподели тя.

Какво съставлява закона, против който стачкуват грузинците?

Законът за " задграничните сътрудници " изисква организациите, работещи на територията на Грузия, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като така наречен " задгранични сътрудници ". В противоположен случай ги грозят санкции.

Грузинското политическо придвижване " Народна власт ", основател на законопроекта, е известно с антизападната си изразителност и разпространението на теории на конспирацията. Според депутати в грузинския парламент този закон просто цели повече бистрота в публичната сфера.

Стигна се и до конфликти сред протестиращите и полицията, която употребява сълзотворен газ и водни оръдия против стачкуващите.Снимка: Mikhail Yegikov/TASS/dpa/picture alliance

Адвокатката по медийно право Натя Капанадзе разяснява пред Дъждовни води, че съгласно нея този мотив не дава отговор на същинските претекстове. " Грузинската работа за приходите разполага с цялата обществено налична информация за всяка организация, а Националната комисия по връзките има данни за финансите на медиите ", споделя тя.

По съветски модел ли е законът в реалност?

Законът припомня на сходен, който е признат в Русия през 2012 година. Оттогава Кремъл го употребява, с цел да постанова ограничавания на медиите и организациите, които подлагат на критика управляващите.

Въпреки неприязънта си към западните политики, основателите настояват, че копират законодателството от Съединените щати, по-известно като FARA - същата изразителност, която съветските управляващи използваха преди въвеждането на закона, довел до репресии против гражданското общество и самостоятелните медии.

Какво следва?

Опозиционните партии призвоват митингите да продължат и през днешния ден.

Грузинският министър председател Гиорги Гарибашвили удостовери поддръжката си за закона, като съобщи, че препоръчаните разпореждания по отношение на задграничните сътрудници дават отговор на " европейските и международните стандарти ".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че проектозаконът е " доста неприятно развиване " за страната и може съществено да засегне връзките ѝ с Европейски Съюз.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР