Хиляди хора са се струпали около входовете на летището в

...
Хиляди хора са се струпали около входовете на летището в
Коментари Харесай

Хиляди обсадиха летището в Кабул в неистови опити да избягат от талибаните

Хиляди хора са се струпали към входовете на летището в афганистанската столица Кабул, коeто е единственият път за чужденци да изоставен страната и за бягство на изпаднали в заплаха афганистанци, в миг когато ислямистите талибани завземат ръководството, съобщи ДПА. Почти непрестанно не престават да се чуват изстрели отвън мощно укрепения комплекс на летището, оповестява организацията като се базира на свидетел.

В дните, последвали завземането на столицата и провинциалните региони предходната неделя, хиляди хора бяха евакуирани по въздух от Афганистан през летището в Кабул - единственото място в столицата, следено от интернационалните войски. Мнозина обезверени афганистанци, които са работили с задграничните войски през миналите две десетилетия или са били ангажирани в браншове като опазването на човешките права, се опасяват за живота си и доста от тях се пробват да се доберат дружно с членове на фамилиите си до летището и да влязат в него, написа Българска телеграфна агенция.

Доклад, направен по предписание на Организация на обединените нации, предизвестява, че талибаните организират целенасочени претърсвания в търсене на хипотетични сътрудници на отстраненото държавно управление, макар уверенията на радикалната ислямистка формация, че няма да търси кавга.

Вече имаше доста въоръжени конфликти на входовете на летището. Американските военни вземат решение по какъв начин и по кое време да отварят вратите, само че хората извън нямат визия по кое време ще е идващото отваряне. Съобщения по високоговорител на северния вход осведомят, че този вход ще остане затворен за два дни, сподели очевидецът. Друг очевидец споделя, че в региона на летището има хора от най-различни прослойки актьори, работещи в малкия екран, младежи, дами с кърмачета и заболели в инвалидни колички, наред с доста други. Кадри с новородено дете, предадено на военните през стената на летищния комплекс, през вчерашния ден бяха всеобщо споделяни в обществените мрежи. Войник сграбчи бебето за дясната ръчичка и го трансферира към сътрудниците си.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън увери американските жители и афганистанците, работили за американците, че ще бъдат трансферирани в Америка, само че в Афганистан към момента има хиляди чакащи. Войски от доста други страни, сред които Германия, Англия и Турция, също правят по едно и също време интервенции по евакуация от летището в Кабул.

Междувременно съоснователят на талибанското придвижване молла Абдул Гани Барадар дойде през днешния ден в Кабул, оповестиха талибански източници за ДПА. А братът на избягалия зад граница афганистански президент Ашраф Гани - Хашмат Гани Ахмадзай е минал на страната на талибаните, се твърди в съобщение, оповестено в събота на страницата на „ Ислямски емират Афганистан “ в обществената мрежа „ Туитър “.

Барадар, който отговоря за политическото бюро на талибаните в Доха, ще беседва с представители на талибаните и с други политици за сформирането на ново държавно управление, споделиха източниците. Барадар е най-високопоставеният член на талибанското придвижване, дошъл в Афганистан досега, а съгласно разследващи източници е доста евентуално той да получи пост, непосредствен до този на министър-председател.

През февруари 2020 година Барадар подписа съглашение със Съединени американски щати от името на войнствената ислямистка организация за слагане завършек на ръководената от Вашингтон военна задача в Афганистан. Изтеглянето на американските войски докара до решението на други западни сили също да се изтеглят.
Лидерът на талибаните Мавлави Хайбатула Ахундзада не е виждан в Афганистан откогато талибаните завзеха властта и не е известно къде се намира.
Тази седмица няколко висши представители на талибаните се срещнаха с някогашния афганистански президент Хамид Карзай и с Абдула Абдула - ръководител на Висшия съвет за национално помиряване, с цел да обсъдят бъдещото държавно управление. Талибаните обявиха, че считат да споделят властта с други политически сили.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР