Хиляди хора са на улиците с искане за оставка на

...
Хиляди хора са на улиците с искане за оставка на
Коментари Харесай

Защо в Беларус не развяват европейски знамена?

Хиляди хора са на улиците с искане за оставка на президента, мнозина са арестувани, Западът осъжда, най-близкият съдружник Русия приказва за военна намеса при избрани условия... събията в Беларус през 2020 година и в Украйна през 2014-а си наподобяват единствено при започване на сравнението.

Освен стачките в най-вече държавната индустрия, неналичието на водачи и радикално другият метод на организация сегашните митинги имат и една доста елементарно забележима разлика - по улиците на Минск, Брест, Гродно, Гомел и други няма флагове на Европейския съюз.

За специалистите, с които " Дневник " беседва, повода е явна. За съюз, привикнал признакът му да въплъщава желанието за народна власт в множеството страни в периферията му - от Северна Македония и Сърбия до Украйна - тази детайлност носи необикновени провокации.

За един от тях обяснението е малко - композиция от вътрешни фактори, която няма нищо общо с геополитиката.

" Смятам обстоятелството, че въпросът се задава, за по-интересен от този, че ги няма, " сподели за " Дневник " Олга Дриндова, редактор на изданието Belarus-Analysen в Бременския университет и специалист по въпросите на Беларус към изследователския център Varieties of Democracy Institute в Гьотеборг, Швеция. " Защо да ги има? Говорим за вътрешна политика, за хора, които не имат вяра на държавното управление си. Ако хората желаят да имат нов президент, не е нужно да мислят за Русия или Европейски Съюз, " продължава тя. " Просто са изтощени от страната. Омръзна им от държавното управление, от едно и също лице 26 години, от невижданото принуждение след изборите. Не имат вяра на Лукашенко - може би за пръв път в историята в действителност не получи болшинство. Освен това не се усещаха предпазени по време на пандемията. "

Според нея тематиката за курса на страната още веднъж ще излезе на дневен ред, когато има нови избори, а и евентуално се чака някаква взаимност от европейските страни.При предходната акция обаче главните проблеми на Беларус не бяха свързани с " огромните " играчи, а с стопанската система и обществените въпроси. Международната картина не притегли интерес даже макар обстоятелството, че Лукашенко нееднократно в последните години опита да флиртува и с европейски страни, и със Съединени американски щати, а тонът към Русия и опцията за фактически основаване на " Съюзна страна " на моменти бе намерено неприятелски.

Преди изборите бяха задържани съветски наемници, каквито другояче съгласно медии в Москва постоянно минават през страната.
" Всички без един "
Има и още една причина, която уточни и Олга Дриндова. Докато Европейски Съюз и Русия към този момент се предизвестяват взаимно да заобикалят интервенция в беларуската рецесия, а държавни медии в Минск приказват за " украински сюжет ", Координационният съвет за предаване на властта пробва да отклони " геополитическия фактор. ".

" Целта (на посланията на властта - бел. ред.) е да се раздели обществото, както стана в Украйна, " изясни Дриндова. Протестиращите се провеждат и координират сами, заобикаляйки държавната информация, и съгласно нея подобен разлом е малко евентуален, само че " в случай че някой от опозицията каже, че желаеме да сме по-близки до Русия и да забраним да европейските полезности, разделянето би било мощно в обществото. " И апел за противоположния курс, надалеч от близката Русия, може да има същия резултат. По-важното е, че " хората са обединени към лозунга " всички без един " - всички без Лукашенко. "

И при обръщението си пред Европейския парламент кандидат-президентът с поддръжка на съперниците на Лукашенко, Святлана Цихановска, която сега е в Литва, предизвести: настояването е за гражданска война, която не е нито про- или антиевропейска, нито про- или антируска. " Суверенитетът " на Беларус е нещо, за чието почитание координационният съвет приканва със същото неизменност, с каквото го прави властта.

Едва ли обаче съображенията при започване на митингите са били тактически, счита политологът проф. Гедиминас Виткус от Института за интернационалните връзки и политически науки към Вилнюския университет. " Не мисля, че е характерна тактичност на протестиращите. Причината е доста по-проста: европейският избор не е залог. Европейски Съюз е отвън играта, не е на дневен ред. Да вдигнеш европейското знаме, би било като да вдигнеш американското или австралийското. "
Диалог или най-малко покана към Русия
Отчасти поради тази " негеополитическа " обстановка Европа се движи по тъничък лед.

Вилнюс, където живее проф. Виткус, е измежду най-активните европейски столици по беларуските въпроси. В рецесията дребна Литва, чиято граница с Беларус е дълга 679 км,, надскочи нормалната си външнополитическа роля. " Святлана Цихановска е в Литва. В сигурност е, " заяви една заран, няколко дни след началото на митингите, външният министър Линас Линкевичюс.

Събитията в Беларус от дълго време са значими за Литва. Университет, затворен от Лукашенко, се реалокира във Вилнюс, град едвам на 170 км от Минск. Това е и центърът на емигриралите, там от дълго време работят и беларуски неправителствени организации. Сега Вилнюс и Варшава приканват за опроставяне на разпоредбите за филантропичен банкет на белоруси в Европейски Съюз.

Заедно с Рига упорстваха незабавно след изборите за корав метод на Европейски Съюз. При това гласът ѝ се оказа ненапълно по-силен от полския - на Варшава се гледа с съмнение в Брюксел и Берлин поради личните ѝ проблеми с върховенството на закона. Ще докара ли обаче водещата роля на Прибалтика до общ метод на Европейски Съюз? От една страна позициите на страните в Европейски Съюз са главно " в поддръжка на протестиращите " ; от друга страни като Унгария, чийто министър председател се срещна с Лукашенко преди няколко месеца, не са склонни да отидат надалеч и тези разделения изъкват в информацията за разногласията дали и Лукашенко да бъде глобен.

" Литва е разтревожена и е доста дейна, това е непосредствен комшия, " сподели за " Дневник " Виткус. " Никой не знае дали интензивността на Литва може да даде плодове. Съвсем ясно е обаче, че Европейски Съюз няма да създаде никаква политика без дейната интервенция на заинтригуваните страни. "

Европейски Съюз смъкна част от глобите против Беларус преди половин десетилетие - в действителност тогава и Лукашенко бе част от този лист от минимум 170 души (но оръжейното ембарго остана). И през вчерашния ден ограниченията, които разиска блокът, са единствено самостоятелни - възбрана за пътешестване и заледяване на активи - въпреки някои първи дипломати да настояват, че и президентът може да влезе в листата. От друга страна таман балтийските страни смятаха, че описът от едвам двайсетина души, за който се приказва в този момент, е прекомерно дребен.

Разговорът и с двамата специалисти бе малко преди тази кардинална договореност, оповестена като инструмент за " напън " върху Лукашенко. И двамата събеседници на " Дневник " бяха единомислещи - персоналните ограниченията няма да оказват помощ за тази цел.

" Санкциите могат да са единствено алегорични, " сподели Гедиминас Виткус. " Те няма да имат директен резултат върху управлението на Беларус. Тъй като Лукашенко не влиза непосредствено в контакт с Европейски Съюз, мисля, че за Европейски Съюз верният метод би бил да договаря с господин Путин и да опита да реализира договорка за неутралността на Беларус с взаимни гаранции. "
Къде е Русия?
Европейски Съюз обаче би трябвало да е доста деликатен в търсене на други възможности, счита Олга Дриндова. Ако стартира да сътрудничи с вътрешни сили или да посредничи (нещо, което съгласно немския канцлер Ангела Меркел Лукашенко за момента избягва), " Русия би трябвало най-малко да бъде поканена в този развой. Европейски Съюз не трябва да дава на Русия усещането, че митингите са геополитически и пробва да се намеси... Докато Русия усеща, че ползите на всички съседи са зачетени, няма да имат причина да реагират аргесивно. "

От друга страна, сподели тя за " Дневник ", Русия може да " не се интересува да поддържа президент, изгубил легитимността си " и поддържан единствено от военните структури и бранша на сигурността, само че знае, че беларуското общество не е антируско и аресията би " изгубила тази голяма обществена мощ, меката власт в Беларус - езикът, обществените мрежи, историята, културата, манталитета. "

Москва още повече усложнява играта в миг, когато другояче Европейски Съюз " би имал доста благоприятни условия, в случай че всички страни желаеха посредничетвото му, " сподели Виткус. " Изглежда, самата Русия няма тактика. От една страна постоянно поддържа формалните управляващи - (сваленият президент Виктор) Янукович в Украйна или (президентът) Башар ал Асад в Сирия. В случая с Беларус обаче е мъчно, тъй като и в Кремъл никой не има вяра, че Лукашенко в действителност е спечелил изборите. "

Второ, продължава Виткус, " беларуското общество и протестиращите не таят антируски усеща ". Освен това " няма да е добре за Русия просто да разреши на хората да смъкват диктатора. Би било неприятен образец за съветското общество. Следователно, до момента в който Путин обмисля какво да направи, Европейски Съюз има опция да окаже известно въздействие. " Междувременно Кремъл търси лично решение, тъй като " Лукашенко не е доста скъп за Русия " ; за президенството е значим " контролът на Беларус по един или различен метод ". Затова, счита Виткус, Европейски Съюз може да опита да договаря за " по-хлабава форма на този надзор, да вземем за пример нова версия на финландизацията на Беларус. " Той има поради режим, при който дадена страна не пречи на ползите на друга, по-могъща, въпреки да не е в нейния блок.
Зависими или не
На Балканите Европейски Съюз постоянно е упрекван, че не прави задоволително макар уговорката, стихотворец преди десетилетия. В Беларус " задоволително " звучи по различен метод - пред Европейски Съюз има тънки граници, доста условности и геополитика, която жителите не желаят.

Стари изследвания (в Беларус от 5 година няма самостоятелна социология) сочеха, че белорусите остават мощно разграничени за посоката си: множеството ценят връзката с Русия, една част биха желали участие в Европейски Съюз. В връзките си с Минск Европейски Съюз постоянно е имал поради и Москва.

Същевременно през вчерашния ден немският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че от погледа на Берлин протестни придвижвания като това в Беларус " постоянно зависят от геополитическата обстановка ". Обединени към това, което не желаят - властта на Лукашенко - протестиращите ще би трябвало да се изправят пред тази наклонност, както сега пробва да го прави и Европейски Съюз.

*Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР