Хиляди хора с красиви маски и костюми присъстваха на откриването

...
Хиляди хора с красиви маски и костюми присъстваха на откриването
Коментари Харесай

Красиви маски, костюми и ангелски полет на старта на карнавала във Венеция

Хиляди хора с красиви маски и костюми участваха на откриването на карнавала във Венеция.

В неделя формалният старт на събитието беше даден по традиция с „ Полет на ангела ” над площад „ Сан Марко ”. Маскираната дама се спусна от камбанарията на площада, завързана с 80-метрово въже, написа dariknews.bg.

История от времето на Ренесанса гласи, че полетът на ангела датира от 1558 година Тогава един турчин - акробат, посетител на Венеция , се обзаложил, че ще скочи от камбанарията на базиликата „ Сан Марко ". И по този начин, по двойно въже, от лодката му на кея пред пиацетата, той се изкачил до камбанарията, „ въоръжен ” със самоделни крила и опънато двойно въже, и скочил. Венецианците били толкоз възхитени от това действие, че решили да го извършват като номер по време на карнавалните тържества.

Това зрелище се изпълнявало единствено от акробати. С течение на годините, по този начин нареченото Изкачване на турчина, се трансформирало в официална церемония и се изпълнявало в три стадия: акробатът се изкачва до върха на кулата; след това слиза до лоджията на двореца на Дожите и прави салто пред Дожа и посланиците, а те от своя страна го поздравяват с цветя и тържествено му връчват свитък с поеми, както и пари. След това „ ангелът ” още веднъж се изкачва до върха на кулата.

 След акцидент, станала през 1759 година, когато акробатът Нане Байло паднал измежду ужасената навалица, било взето решение акробатите да бъдат сменени с огромни дървени гълъби, цялостни с цветя и конфети, които при политането се разхвърчавали над множеството. По този начин  " Полетът на турчина "  получил името „ Полетът на гълъба ”.

От 2001 година, посредством на  Европейския консорциум за предпазване на историческите полезности, е възобновено шоуто с акробати, които хвърлят над публиката балони и конфети. Същата година така наречен " полет " е бил изпълнен от Катюша Триберти от известния " Триберти акробатичен цирк ", а през идната 2002 година - от италианската актриса Антонела Елия, която е посрещната от огромен оркестър с музиканти. През 2003 година шоуто е осъществено от венецианската шампионка по феxтовка Фрида Скарпа. Така атракцията се трансформира в " Полет на ангела ".

По традиция в деня преди откриването на фестивала - събота, се организира шествие на девойки в средновековни костюми, наречено Празникът на Мариите. Легендата споделя, че през 948 година пирати отвлекли 12-те най-красиви дами от града и на тогавашния дож Пиетро Кандиано се наложило да ги избавя със своята армада. Жените били върнати назад и събитието било отпразнувано с обилни церемонии.

Няколко години по-късно зародил обичаят девойките за женене да се обличат в нови облекла и да се включват в дълго шествие с маски, по време на което се избирали седемте най-изящни девойки. Сега ритуалът се назовава Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери.

Карнавалът във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Организира се през януари или февруари, преди Великденските пости, с цел да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на забавление и пристрастености.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР