Хиляди хора протестираха в градове в Полша, за да покажат

...
Хиляди хора протестираха в градове в Полша, за да покажат
Коментари Харесай

Хиляди поляци участваха на антиправителствен протест

Хиляди хора стачкуваха в градове в Полша, с цел да покажат взаимност със съдии, които сигнализират, че са заплашвани, осведоми Би Би Си.

Недоволните поляци упорстват за връщане на един арбитър, който е отхвърлен, откакто е сложил под въпрос решение за назначението на различен арбитър.

Управляващата партия " Право и правдивост " прокара огромни промени в правосъдната система на страната, които са подложени на критика от Европейската комисия. Но държавното управление твърди, че измененията са нужни за справяне с корупцията и смяна на правосъдната система, защото към момента е обвързвана с комунистическата епоха. Варшава също се аргументира, че политиците вземат участие в избора на съдии освен в Полша, само че и в други страни членки на Европейски Съюз.

Според уредниците митинги са се провели на повече от 100 места и на тях са взели участие юристи и съдии.

Най-големият митинг се състоя пред постройката на Министерството на правораздаването във Варшава. Много от стачкуващите развяваха флага на Европейски Съюз и носиха лозунги като " Солидарност със съдиите ".

Съдия Павел Юшчишин беше отхвърлен от поста си през предходната седмица. Той сложи под въпрос номинацията на арбитър, тъй като е бил назначен от новия политизиран Национален правосъден съвет, който номинира съдиите в Полша.

Юшчишин се появи на митинга във Варшава и съобщи пред присъстващите: " Обръщам се към моите сътрудници съдии: Не позволявайте да бъдете заплашвани, бъдете самостоятелни и смели ".

Организации, които съставляват съдиите в страната настояват, че ръководещите незаслужено санкционират съдии, които са срещу измененията в правосъдната система.

Европейски Съюз упреква Полша в нарушение на върховенството на закона и независимостта на правораздаването. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР