Хиляди хора протестираха срещу войната на Русия срещу Украйна в

...
Хиляди хора протестираха срещу войната на Русия срещу Украйна в
Коментари Харесай

Те имат оръжия, но ние сме по-силни. Протести срещу войната в окупираните градове и в Русия

Хиляди хора стачкуваха против войната на Русия против Украйна в неделя. Демонстрации имаше и в окупираните от съветската войска украински градове Херсон, Запорожие и Мелитопол, както и в самата Русия, където стотици протестиращи против нашествието бяха задържани.

В Херсон хиляди хора се събраха в центъра и скандираха “Фашисти, вървете си у дома ” и “Херсон е украински ”. Демонстрантите минаха около съветските военни, ситуирани в града, който беше високомерен преди дни.

“Днес е на-голямото шествие в Херсон ”, написаха админите на акаунт в Туитър, основан за разпространяване на информация от окупирания град. “Да, те имат оръжия, само че ние сме морално по-силни ”.

В Мелитопол съветските сили не разрешиха демонстрациите и постановиха полицейски час.

В Русия също се организират демонстрации против войната с Украйна. Руската правозащитна организация ОВД-Инфо оповестява за над 750 задържани към 18:30 часа локално време в Москва.
 Арест по време на митинг в Москва. Снимката е от 13 март
В Санкт Петербург бяха арестувани и публицисти, заяви Би Би Си.

“Не обясниха аргументите за арестите ”, написа в Телеграм журналистът Андрей Окун от Санкт Петербург, представен от Би Би Си. По думите му всички задържани кореспонденти са носели прескарти и жилетки с надпис “Преса ”.

“Но това не е значимо за никого, задачата е да се подсигурява, че никой не отразява нищо ”, добави Окун.

Над 15 000 протестиращи против войната на съветския президент Владимир Путин против Украйна са били задържани в Русия от 24 февруари до момента.

Опозиционният политик Алексей Навални , който излежава присъда в трудова колония, още веднъж прикани сънародниците си да стачкуват против съветската експанзия против Украйна.

“Излезте на улиците. Трябва да спрем войната ”, написа той в обществените мрежи на 13 март. По-рано той написа, че “лудият фанатик Путин ще бъде спрян най-бързо от съветския народ, в случай че той се опълчи на войната ”.

Протести против съветската експанзия и в поддръжка на Украйна имаше и в редица европейски градове. В немската столица Берлин хиляди хора се включиха в шествие против войната.
 Протестиращи в Берлин на 13 март 2022 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР