Хиляди хора по света са измъчвани от безсъние, а добрият

...
Хиляди хора по света са измъчвани от безсъние, а добрият
Коментари Харесай

Ефективни съвети за спокоен и здрав сън

Хиляди хора по света са измъчвани от бодърствуване, а положителният сън е значим за здравето, младостта и хубостта на човешкия организъм.
В взаимозависимост от вида на нервната система, възрастните хора се нуждаят сред 6 и 10 часа сън на едно денонощие. Най-често хората спят към 8 часа дневно, само че има и такива, на които им трябват даже 12 часа, с цел да се усещат ползотворни. Трябва да знаем, че дневният сън не разрешава на тялото да си почине задоволително, това е допустимо единствено през нощта. Тогава в организма протича развой на регенерация на клетките и от тях се изхвърлят токсините.

Статистическите данни демонстрират, че за жалост всеки трети човек страда от нарушавания на съня. Най-често това е “безпричинно” и откакто се разсъните през нощта не можете да заспите отново. Причините за безсънието могат да бъдат разнообразни: заболяване, стрес, необикновен режим и други Терапевтите акцентират, че в случай че се следват някои от добре познатите препоръки, всеки може да се наслаждения на доста по-пълноценна отмора през нощта. Нека да ги напомним:

* Лягайте и ставайте едновременно даже в почивните дни.

* Не лягайте, преди да сте сигурни, че ви се спи, с цел да не се въртите в леглото.

* Използвайте леглото единствено за сън и секс. Ако това са единствените действия, които вършиме в леглото си, подсъзнателно ще засилите асоциацията легло-секс-сън! Най-добре е компютърът и тв приемникът да са в друга стая, не в спалнята.

* Не гледайте телевизия преди сън, изключително екшъни. Много е нездравословно за спокойния сън да заспивате с включен тв приемник или радио – те също са деен дразнител.

* Преди лягане си направете чаша чай с лимон, топъл шоколад или мляко с мед. През нощта равнището на захар в кръвта пада и всяко в допълнение количество глюкоза ще бъде от изгода.

* Ако имат компликации със заспиването, преди лягане полейте прасците си с мощна бликам топла вода.

* Решете косата си преди лягане с дървен гребен. Две минути такова разресване усъвършенстват кръвообраението на главата и отстраняват напрежението, насъбран денем.

* Студените крайници са една от аргументите, с цел да не можете да спите добре през нощта. Ако спите с чорапи, кръвообръщението се усъвършенства и ще ви помогне да заспите по бързо.

* С идване на вечерта тялото стартира да освобождава химическо вещество, наречено мелатонин, което може най-добре да бъде обяснено като хормон на тъмнината. Това вещество ви кара да се чувствате сънени, само че единствено в случай че ви помогне и средата. Затова спете в тъмна стая. Температурата би трябвало да е към осемнадесет градуса.

* Редовно проветрявайте спалнята, а в случай че е допустимо, спете на отворен прозорец. Забравете за тесните пижами.

* Вземете си качествени матрак и възглавница. Не подценявайте удобството им, те оказват помощ на тялото да се отпусне, вие заспивате по-бързо, а сънят е по-здрав.

* Постарайте се също да отпуснете всички мускули. Сънят и мускулното разпъване и разпределяне вървят ръка за ръка.

* Най-големият зложелател на здравия сън е изобилната вечеря. Вечерята би трябвало да бъде лека. От вечерята до нощния сън би трябвало да са минали 3- 4 часа.Това е времето належащо да се усвои храната от организма.

* Не пийте прекомерно доста течности вечерта — цялостният мехур сигурно ще ви тормози през нощта

* Не би трябвало да се пие бира или какъвто и да е тип алкохолни питиета. Да, те могат да ви оказват помощ да заспите бързо, само че тялото ви е насила да обработва алкохола, което пък ще ви разсъни.

* Избягвайте използването на кафе и черен чай вечер.

* Редица експерти предлагат преди лягане една гореща вана за към 20-30 минути. Това ще помогне на тялото ви да увеличи температурата си и да релаксира, като ви изпрати незабавно за един бездънен сън.

* Вашето легло би трябвало да бъде сложено на безшумно и умерено място. Всички звуци над 40 децибела (т.е. почукване на порти, аларми, лай на куче), няма да ви оставят да спите умерено.

* Редовните занимания със спорт всеки ден също ще ви оказват помощ. Активните хора спят по-добре — само че не правете тежки извършения късно вечер. Леко оживление - едночасова разходка преди лягане e добре.

* Алтернативните лечения за стимулиране на съня са иглолечението, рефлексотерапията, водната терапия или масажът.

Посочените правила за сън, може да ви се сторят известни и старомодни, само че ги изпробвайте.

Източник: cluborfei.com

тагове препоръки здрав сън
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР