Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата

...
Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата
Коментари Харесай

Хиляди се събраха в Белград на митинг в подкрепа на Вучич

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха нощес в столицата Белград на протест в поддръжка на президента Александър Вучич, предадоха международните организации. Ройтерс отбелязва, че демонстрацията се е състояла на фона на почналите преди пет месеца опозиционни митинги против Вучич.

Митингът нощес в Белград бе заключителният от акцията "Бъдещето на Сърбия ", в границите на която президентът обиколи страната, с цел да показа постигнатите от него резултати и своите проекти за бъдещето.

"Благодаря ви. Вие показахте, че цените дейностите доста повече от обещанията, че почитате тези, които желаят една добра, съвременна Сърбия, повече от тези, които единствено я заплашват и унищожават ", обърна се Вучич към множеството. В същото време той сподели, че няма да каже "нито дума за политическите си противници ".

В дългата си тирада сръбският президент прикани за разговор с опозицията, само че акцентира, че "ние няма да приемем никакви ултиматуми ".

Множеството, което развяваше сръбски флагове, стартира да скандира "Ацо, Ацо " (Галено на Александър на сръбски), когато Вучич се появи. Изстреляни бяха сигнални ракети.

"Няма по-подходящ човек, който да ни води, от Вучич, той е спасителят на Сърбия ", сподели 28-годишната Невенка, сервитьорка от южния град Ниш.

Драгана, здравна сестра от Централна Сърбия, обаче призна, че не е пристигнала непринудено на митинга. "Имах избор - да откажа и да изгубя моята работа в (държавна) болница или да бъда тук ", довери тя.

В сряда сръбският президент се закани вчерашната проява да бъде от четири до шест пъти по-многобройна от най-големия опозиционен митинг. Според проправителствени медии над 100 000 души са се присъединили в митинга нощес пред Народното събрание - мястото и на последния опозиционен митинг. Това число обаче наподобява съществено пресилено, отбелязва ДПА.

Много хора бяха докарани на митинга от цяла Сърбия. Стотици рейсове бяха паркирани в три линии по продължение на над 3 километра по един от основните булеварди в Белград, а на участниците бяха раздавани гратис сръбски флагове.

В обществените мрежи се популяризират фотоси на заповеди за провеждането на митинга. Тяхната достоверност обаче не може да бъде тествана, отбелязва още ДПА.

Преди митинга сръбският президент упрекна опозицията, че възнамерява да блокира пътища, с цел да провали митинга. Вчера обаче не бе обявено за произшествия.

Опозиционният блок, който оглавява митингите против Вучич - Съюзът за Сърбия - желае оставката на президента, независимост на медиите и рамка за почтени парламентарни избори, отбелязва ДПА.

Ройтерс напомня, че Вучич, който бе ултранационалист по време на войните в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век, е приел европейските полезности преди да пристигна на власт през 2012 година Неговата коалиция има болшинство от 160 места в 250-членния парламент.

Според анализатори една от задачите на Вучич е да покаже, че има огромна национална поддръжка, преди да подпише съглашение за нормализиране на връзките с Косово. Евентуалната договорка с някогашната сръбска провинция няма да се понрави на националистическите сили, а в случай че няма договорка, това ще провокира недоволството на проевропейските кръгове.

Миналия месец Вучич предизвести, че в случай че договарянията сред Белград и Прищина се провалят, това може да дестабилизира Западните Балкани - район, който към момента се възвръща от войните в някогашна Югославия.

За през днешния ден в сръбската столица е плануван нов протест на опозицията, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР