Хиляди хора от цяла Гърция се събраха в Солун на

...
Хиляди хора от цяла Гърция се събраха в Солун на
Коментари Харесай

От нашия пратеник: Гърци протестират за името на Македония

Хиляди хора от цяла Гърция се събраха в Солун на митинг против използването на названието " Македония " при договарянията със Скопие за името на страната. На живо от Солун предава специфичният ни делегат Тоня Димитрова.

Протестите бяха запалени от старта на договарянията за разрешаване на разногласието за името сред Атина и Скопие, които започнаха в Ню Йорк. Там на масата на договарянията излязоха няколко оферти за ново име на Република Македония. Предложения, които Гърция би трябвало да одобри и по този начин да реши спор, датиращ от 1992, а те са " Република Нова Македония ", " Северна Македония ", " Вардарска Македония ", " Горна Македония " и " Република Македония Скопие ". Общото сред всичките е названието Македония - нещо, срещу което гърците тук са срещу. Днес те скандираха единствено едно " Македония е единствено една и тя е гръцка. Това са думи на някогашния гръцки президент Константинос Караманлис, казана със сълзи на очи през 1992 година, когато се заражда диспутът сред Гърция и Македония.

По данни на органите на реда 100 000 души участваха на митинга през днешния ден, въпреки съгласно уредниците техният брой да е 400 000 души. Сред тях имаше хора от Крит, пристигнали на коне от далечния южен остров. Те бяха същинска атракция през днешния ден по време на митинга. Хора от Северна Гърция, облечени във военни униформи в обичайни дрехи. Имаше и ужасно доста младежи облечени в черни облекла, т.нар анархисти и ляво насочени. Това са първите огромни митинги в Гърция във връзка разногласието за името. Такива митинги не е имало от години.

Една единствена партия публично поддържа митинга - това е съдружният сътрудник в държавното управление на Алексис Ципрас " Независими гърци. " на министъра на защитата Панос Каменос, въпреки че през днешния ден участваха и депутати на други партии, в това число и консервативната съпротива " Нова Демокрация ".

Кики: Казвам се Кики, от Солун и желая, Боже мой, Скопие да няма гръцко име. Скопие е друга страна.

- гражданин на Крит: Не одобряваме името Македония. Македония е единствено гръцка.

Георгиус: Преди 50-60 години Тито им е дал името Македония, само че името на тази страна е Вардарска Бъдовина. Тези хора имат вяра, че имат македонски език, просвета - това би означавало да казваш, че Москва не е Русия.

- Тяхното име е Вардардска, Вардарска.

Георгиус Папандониу: Компромис е вероятен единствено сред политиците, само че не и сред хората.

Бабис: Не изпитвам яд, а се боря за правото си, в случай че някой открадне нещо от вас, по какъв начин бихте се чувствали.

Предстои в границите на два месеца и Атина, и Скопие да излязат със мнение по тези оферти за името. Очаква се натискът от улицата да се ускори. Предстои да се види по какъв начин ще протече планувана среща на 24 януари - първа по рода си сред гръцкия министър председател Алексис Ципрас и македонският му сътрудник Зоран Заев в границите на икономическия конгрес. Каквото и да решат Ципрас и Заев, решението ще бъде гласувано в гръцкия парламент, а в Македония се приказва даже за привикване на референдум.
Спирос Сидерис, публицист, организация IBNA: 1. Въпросът за решение на името е алтернатива на държавното управление, както и при решение на висящи въпроси с Албания и Турция още. Алексис Ципрас претегли данните, с цел да преодолее всички проблеми. Мисля, че не е основа единствено на държавния си сътрудник и възможен, само че и на всички народни представители на всички партии. Това е не първият път, когато при сириза и АНЕЛ имаме разлика в мнението. Тези разлики не са хвърлили държавното управление и нито в този момент ще се случи.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР