Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да

...
Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да
Коментари Харесай

#EUProtects: Как да опазим природата и птиците от икономическия натиск

Хиляди хора от разнообразни европейски страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят самопризнание, а просто си правят работата.

Ежедневно Европейски Съюз поддържа и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното съдействие, с цел да могат да ни пазят.

Работата на природозащитниците е обвързвана с ежедневни старания за запазване на околната среда, която постоянно е застрашена от стопански ползи, споделя Ирина Матеева - деен природозащитник от Българското сдружение за отбрана на птиците. Тя е едно от лицата в акцията " Европейски Съюз: По-защитени дружно ".

Дружеството работи още от далечната 1998-а и има зад тила си над 50 плана.

" Към момента плановете ни, подкрепени от стратегия LIFE на Европейска комисия, са насочени към запазване на международно застрашени типове като египетския лешояд , червеногушата гъска и дребния писклив орел. Тези планове съчетават старания на разнообразни организации у нас и в чужбина и заинтересовани лица ", споделя Матеева. Особено значение се обръща на египетския лешояд, който е мощно заплашен от изгубване в целия свят. " Той също по този начин е емблема на Българското сдружение за отбрана на птиците, тъй че има миг и на сантимент ", майтапи се тя. Проектът за запазване на този тип хищна птица се прави с над 10 партньорски организации на три континента - Европа, Африка и Азия, с цел да се обхване мястото на гнездене на египетския лешояд и местата на миграция на зимуване. 

Мрежа от хора по целия свят оказва помощ и за опазването на червеногушата гъска. Мястото ѝ зимуване е в Крайморска Добруджа, а миграционният ѝ път минава през Казахстан, където тя е чест обект на ловците.



Заедно с Изпълнителната организация по горите Ирина и сътрудниците ѝ поставят грижи и за популяцията на дребния писклив орел. " Там методът е различен. Самият тип птица гнезди в горите, храни се в обработваеми земи, само че също по този начин в пасища, ливади, където намира храна. Усилията там са ориентирани към подобен тип лесоустройство, че да се обезпечи успокоение на типа, до момента в който гнезди. Да се запазят гнездата на птиците, са нужни приметри на мира. Този метод може да се ползва и за различен тип грабливи птици, които гнездят в горите, като осояда и орела змиеяд.

Българското сдружение за отбрана на птиците се финансира най-вече от грантови схеми и европейски планове, които си имат ясни правила и се кандидатства на конкурсен принцип. " Всеки, който кандидатства, показва какви действия желае да реализира и с какви задължения. Донорът дава средставата и следи за точното осъществяване на това, което е вписано в плана. Смея да кажа, че сме един от най-големите вложители в природозащитата в България след Министерството на околната среда и водите ", казва Ирина Матеева. Средства в организацията постъпват още от членски импорт, като членовете наброявят все още към 1000 души.

Според Ирина в момента средата в България е доста неустойчива, защото има засилен черен пиар против неправителствените организации, които се занимават с запазване на природата. " За страдание това, което сме градили в природозащитата 20 години с доста старания и полемики с доста специалисти и е реализирано общо единодушие, се унищожава с лека ръка. Убедена съм, че това се дължи на стопански ползи ", счита тя.

Природозащитничката обаче има вяра, че хората са склонни да оказват помощ в опазването на околната среда. Към днешна дата в сдружението за отбрана на птиците работят към 30 души, а в акциите постоянно се включват и доброволци. " Имаме годишни начинания като бригада " Картали ", която се организира в Източни Родопи - царството на лешоядите. Правим и бригада на Атанасовското езеро в края на август. Там доброволците оказват помощ за съответни природозащитни действия в самия резерват,за запазване на местообитанията на птиците ", показва Ирина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР