Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Берлин, Мюнхен и

...
Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Берлин, Мюнхен и
Коментари Харесай

Избор на премиер на източна провинция с крайнодесни гласове възмути Германия

Хиляди хора излязоха нощес по улиците на Берлин, Мюнхен и други огромни градове в Германия в символ на отвращение от избирането на министър председател в източната провинция Тюрингия с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия " (АзГ), съобщи ДПА.

По-рано през вчерашния ден Томас Кемерих от демократичната Свободна демократическа партия (СвДП) изненадващо бе определен за министър председател на Тюрингия. Това стана, откакто на третия тур в районния парламент депутатите от АзГ гласоподаваха не за своя претендент, а за Кемерих.

Така либералът надви с един глас над любимеца и доскорошен министър председател Бодо Рамелов, който е от крайнолявата партия "Левите ".

Това е първият при положение в историята на федералната република, когато районен министър председател бива определен благодарение на АзГ, означи ДПА.

Агенцията показва, че политическият трус в Тюрингия (навремето част от някогашната Германска демократична република) е раздрусал политическия хайлайф в цяла Германия.

"Да си позволиш да бъдеш министър председател, определен от крайнодесни екстремисти, е изцяло безконтролно ", написа в "Туитър " министърът на външните работи Хайко Маас.

"Който не схваща това, не е научил нищо от нашата история ", добави той.

Ръководствата на Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които ръководят в коалиция на федерално равнище, ще се съберат на спешна среща в събота.

От средите на СвДП приканиха Кемерих да подаде оставка, а някои политици от ХДС, в това число партийният водач Анегрет Крамп-Каренбауер, заговориха за нови избори.

Томас Кемерих, който постави клетва през вчерашния ден, откакто бе определен, сподели пред Народното събрание на Тюрингия, че е съперник на АзГ и че ще търси необятна коалиция с ХДС, ГСДП и "Зелените ".

Речта му беше прекъсвана от възгласи "Лицемер! " и "Шарлатанин! " от скамейките, където седят депутатите от крайната левица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР