Хиляди хора излязоха по улиците в много части на Полша

...
Хиляди хора излязоха по улиците в много части на Полша
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Полша в защита на съдиите

Хиляди хора излязоха по улиците в доста елементи на Полша в неделя, с цел да изразят взаимност със съдийската гилдия на страната, откакто един арбитър бе отхвърлен от служба поради рецензии против промените на правосъдната система, инициирани от ръководещата партия, съобщи Ройтерс.

След идването си на власт през 2015 година партията " Право и правдивост " (ПиС) е в изострен конфликт с Европейския съюз поради тези промени, които съгласно критици подкопават независимостта на съдилищата.

Отстраняването на арбитър Павел Юшчишин предходната седмица още веднъж изведе тематиката за върховенството на закона на напред във времето, отбелязва Ройтерс.

" Вярвам, че в края на краищата правото и честността ще спечелват, - сподели Юшчишин пред протестиращите, събрали се пред министерството на правораздаването във Варшава. - Призовавам сътрудниците съдии: не се оставяйте да бъдете сплашвани, бъдете самостоятелни, бъдете смели, ние сме мощни. "

Юшчишин - делегиран арбитър в регионалния съд в Олщин, Източна Полша, бе ненадейно отхвърлен, откакто сложи под въпрос назначението на арбитър от новия орган, основан по разпоредбите, въведени от ПиС. В четвъртък дисциплинарен чиновник, назначен от министъра на правораздаването, заведе дело против него и в петък той бе отхвърлен от служба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР