Хиляди хора излязоха днес по улиците на руския далекоизточен град

...
Хиляди хора излязоха днес по улиците на руския далекоизточен град
Коментари Харесай

Хиляди руснаци излязоха на протест срещу Путин

Хиляди хора излязоха през днешния ден по улиците на съветския далекоизточен град Хабаровск, с цел да стачкуват за четвърти следващ уикенд против метода, по който президентът Владимир Путин се оправя с локална политическа рецесия, съобщи Ройтерс. Скрити под чадъри поради спорадичния, само че мощен дъжд, протестиращите скандираха "Свобода! " и "Тук сме по лична воля ".

На един от транспарантите пишеше "Русия без Путин " и "Путин, оставка! " Мнозина носеха плакати, с които показваха взаимност с задържания локален губернатор Сергей Фургал, на които пишеше "Аз съм/ние сме Сергей Фургал ". Някои протестиращи бяха с маски за лице със същия девиз.

Според локалната власт в града стачкуващите са били към 3500. Някои локални медии правят оценка броя им на към 10 000 и повече, само че означават, че множеството е било по-малко от преди седмица.

Жителите на Хабаровск, град на 6110 км и седем часови зони от Москва, са недоволни от задържането на 9 юли на Фургал, известния локален губернатор. Той беше задържан по обвинявания в ликвидиране, които той отхвърля.

Руска медия: Протестите в Хабаровския край в района може да се засилят

Неговото задържане, което съгласно последователите му е политически стимулирано, провокира продължаващи от седмици митинги, основали главоболия на Кремъл, който се пробва да се оправи с внезапния спад на действителните приходи поради рецесията с COVID-19 и да държи недоволството под капак, до момента в който стопанската система е затворена.

Привържениците на задържания губернатор и представител на националистическата Либерално-демократическа партия Фургал, считат, че той бива осъден със забавяне за това, че през 2018 година е победил на изборите претендента на ръководещата партия "Единна Русия ".

Кремъл твърди, че против Фургал има съществени обвинявания, по които той би трябвало да дава отговор.

Подобни продължителни демонстрации не са нормални за съветските райони, както и фактът, че управляващите към момента не са се намесили, с цел да ги разпилян, означават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Путин назначи нов краткотраен губернатор, само че съгласно протестиращите той няма нищо общо с района и приканиха и него да си подаде оставката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР