Хиляди хора излизат по улиците в Шанхай и Пекин, като

...
Хиляди хора излизат по улиците в Шанхай и Пекин, като
Коментари Харесай

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Хиляди хора излизат по улиците в Шанхай и Пекин, като виковете на протестиращите включваха и апели за отдръпването на Комунистическата партия и държавния водач Си Дзинпин.

Вълната от неодобрение се надигна, откакто пожар в Урумчи лиши живота на 10 души, а жителите отдадоха случая на тежките ограничения и ограничавания против разпространяването на ковид в страната.

Властите отхвърлят рестрикциите да имат общо със случая, само че в това време публични лица от локалното ръководство насочиха извънредно опрощение късно в петък.

По време на митингите в Шанхай се чуват открити възгласи " Долу Си Дзинпин " и " Долу Комунистическата партия ", което е съвсем немислимо на територията на Китай, където всяка рецензия към държавното управление и президента може да докара до тежки последици.

В знак се трансфораха празните бели листи, с които част от хората показват позицията си против цензурата в страната, до момента в който други палят свещи и носят цвета в памет на починалите.

Един от протестиращите показа пред BBC, че се усеща " шокиран и леко разчувствуван " от това, че вижда хората по улиците, защото това е първият път, в който става очевидец на сходно огромно и намерено гражданско неодобрение в Китай. Той добави, че коронавирус карантините го карат да бъде " печален, сърдит и обезсърчителен " и му пречат да посещава своята майка, която не е в положително здравословно положение и сега претърпява лекуване против рак.

Не липсват и данни за принуждение против протестиращите. Associated Press получи сведения за побой над мъж от полицията, до момента в който други също се оплакват от тормоз. BBC оповестява, че по време на втория ден митингите са надзиравани от служители на реда, цивилно облечени техни сътрудници и частни охранители.

" Тези, които водят виковете против държавното управление биват отведени и удряни, " написа още медията.

Мерките против разпространяването на ковид в Китай са несравними по суровост с останалия свят. В огромните градове, в това число Пекин, доста поданици са затворени в домовете си.

Шанхай, най-гъсто обитаемият град и финансов център в Китай, стегна режима за тестване в събота за влизане в културни обекти като музеи и библиотеки, и изисква хората да показват негативен тест за Covid, изработен в границите на 48 часа. В предходните дни беше 72 часа. Паркът Чаоянг в Пекин, който е известен измежду бегачи и феновете на пикници, още веднъж беше затворен, откакто беше отворен за малко.

Трагичния процес при пожара в Урумчи е бил просто един от многото катализатори на гражданското неодобрение. Според синологът Дейвид Мозер в страната през последните дни:

Гледайки мачовете по малкия екран, китайците видяха, че посетителите на стадионите не носят маски ", изяснява създателят на книгата " Милиард гласове ".

Покачването на напрежението идва месец откакто отпред на страната и затвърди статута си на най-могъщия локален властник след Мао Дзедун - създателя на Китайската национална република.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР